Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Neću odustati od referenduma, ako se ne uvaže naše primedbe

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je cilj referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH da se pokaže neodrživost postojećeg pravosudnog sistema u BiH, poručivši da on neće odustati od referenduma, ali da se problem može rešiti uvažavanjem primedbi koje je izneo na rad ovih pravosudnih institucija

“Verujem u referendum i on će se održati. Nemam nijedne dileme o tome”, rekao je Dodik novinarima posle sastanka sa ambasadorom Ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

On je, međutim, ocenio da “nije siguran da neko želi” da razgovara o primedbama koje je on izneo na rad državnog suda i tužilaštva.

Dodik je istakao da je Republika Srpska odlučna da istraje u svojim namerama da održi referendum, bez obzira na upozorenja dela međunarodne zajednice da to ne čini, navodeći da su Sud i Tužilaštvo BiH institucije koje je nametnuo visoki predstavnik i da su tako “otete” nadležnosti Republici Srpskoj.

“Ovo je jedan racionalan pristup rešavanju problema - da se ne može derogirati pravosuđe Republike Srpske i da se ne može nametati po sistemu `kadija te tuži, kadija ti sudi`, kako je to sada u Sudu i Tužilaštvu BiH”, istekao je predsednik RS.

Opoziciju u RS, koja nije podržala odluku o održavanju referenduma, Dodik je nazvao “poltronima, izvršiocima naloga međunarodne zajednice, izdajnicima, koji pokušavaju da naprave atmosferu straha", ističući da se on uopšte ne boji, nego da zna šta radi.

"Srpski narod ovde i Republika Srpska nikada ne smeju verifikovati nasilje koje su izvršili visoki predstavnici dugi niz godina”, poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, sve što su u proteklom period uradili visoki predstavnici “mora se vratiti u dijalog”, a, ako dijaloga ne bude, sve nametnute odluke moraju se osporavati.

Dodik je rekao da će, i kada ne bude predsednik, naći načina da se bori protiv pravnog nasilja, jer ne želi da srpski narod ostavi u poziciji koju mu je pokušao nametnuti visoki predstavnik.

On je pozvao američku ambasadorku u BiH Morin Kormak da javno saopšti odredbu Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma koja je prekršena odlukom o referendum, a na da, kako je naveo, “izmišlja stvari”.

Dodik je istakao da se “borbom za vlastita prava ne čini ništa loše ni SAD, niti EU”, dodavši da je “na svakom pojedincu da odluči da li će se boriti ili će prihvatiti da jednog dana bude u poziciji manjine koja nema nikakva prava”.

“Mi smo uzeli politički proces kao pravo, nismo uzeli oružje, ne ratujemo, samo tražimo da se borimo za svoje pravo. Zašto je referendum toliki problem? Zato što su prethodno visoki predstavnici, podržani međunarodnom zajednicom, Amerikom i Evropom, kršili međunarodno pravo, i sad referendum to treba da pokaže. Zato se referendum zaustavlja, a ne zato što je Milorad Dodik poludeo pa misli da ganja svoja hirove”, kazao je on.

Dodik je ocenio da je opozicija u RS zanemarila nacionalni interes, jer je svu svoju pažnju usmerila “mržnji prema njemu”.

“Republika Srpska je država po svim elementima, kao i pravnim i političkim definicijama, poznatim u svetu, i ona kao takva ne može da bude razgrađena. Mi se ovde borimo za državu”, istakao je predsednik RS.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da je odluka Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH zasnovana na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.