Dodik: Dan za istoriju, RS glasanjem nikog nije ugrozila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Dan za istoriju, RS glasanjem nikog nije ugrozila

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci će današnji referendum ući u istoriju RS, a da su građani potvrdili 9. januar kao Dan Republike koji će se i ubuduće obeležavati.

"Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma", rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvi takvo odlučivanje posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je kazao da je to zakonsko pravo koje ima RS i istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata.

"Srpski narod je pokazao političku zrelost, političku odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma, izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom. Prema preliminarnim podacima sasvim mali broj je bilo onih koji su glasali suprotno od 'da'", rekao je Dodik.

Ocenivši da će 25.septembar ući u istoriju, Dodik je izrazio uverenje da će se mnogi pozivati na taj dan kao primer odlučnosti i da će mnogi biti ponosni na ono što je urađeno i pored svih zabrana.

"Ustavni sud je rekao da član 3 treba prilagoditi, ali nije propisao na koji način. Mi smo smatrali da je adekvatan način da se ode na referendum. Sada znamo da je 9. januar potvrđen od strane stanovništva i da građani RS nisu bili spremni da se odreknu tog datuma", rekao je Dodik.

On je naveo da niko u RS ni od sadašnjih, ni od budućih političara neće moći da zanemari tu činjenicu i volju naroda.

Na pitanje da li je ovo bio referendum o osamostaljenju RS, Dodik je istakao da se glasalo o Danu RS, a ne o statusu, i da referendum nije bio "iz inata" već reakcija na ranije akcije koje su bile preduzete.

"Republika Srpska nema čega da se plaši, idemo dalje, nastavljamo da radimo po našem planu i programu", podvukao je Dodik.

Bakiru Izetbegoviću, na izjave da će predsednik RS završiti kao pojedini svetski lideri o čemu su mediji danas pisali, Dodik je poručio da bi bilo pristojno da ćuti bar danas, mada je pričao.

"Ništa novo ne govori. Najbolji odgovor na sve Bakirove frustracije dat je danas", rekao je Dodik.

Dodik: Neće Izetbegović odrediti datum nastanka RS

Predsednik RS i lider SNSD Milorad Dodik rekao je danas na Sokocu da Republika Srpska danas piše istoriju i da je 25. septembar važan istorijski dan za Srpsku.

"Mi branimo svoj dan, Dan državnosti Republike Srpske i ne diramo nikoga. Deveti januar je sveti dan za Republiku Srpsku sve ove godine. Mi danas potvrđujemo da neće Bakir Izetbegović i stranci određivati datum nastanka i rođenja naše Republike Srpske", istakao je Dodik na predizbornoj tribini SNSD-a na Sokocu.

On je, kako su prenele Nezavisne, rekao da građani Republike Srpske danas imaju sjajnu priliku da potvrdite jedinstvo.

"Naš odgovor danas je referendum i mi danas pišemo našu istoriju. Nisam izabran da bih se bojao i da bih bio prepadnut. Uvijek sam znao kako treba braniti vrijednosti Republike Srpske i srpski nacionalni interes. Dok smo bili u Savetu ministara BiH, ni Bakiru ni ostalima iz takozvane međunarodne zajednice nije padalo na pamet da pokreću inicijativu za ukidanje Dana Republike. Kad su došli ovi koji sebe zovu Savez za promene, Bakirov Ustavni sud traži da se ukloni dan rođenja Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Da je SNSD u Savetu ministara BiH i ostalim zajedničkim organima BiH, kaže on, istog trenutka bi napustili te institucije i BiH automatski ne bi mogla više da postoji.

"Savez za izdaju se tako ne ponaša i rasprodaje srpske nacionalne interese, ali im mi to nećemo dozvoliti", rekao je Dodik.

Dodik: RS je država čija teritorija je uneta u Dejton

Na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Palama, lider te stranke i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je svima koji su glasali na današnjem referendum o Danu RS i poručio da je RS država.

Građani Pala su Dodika na večerašnji predizborni skup dočekali pesmom i skandiranjem, preneli su mediji u BiH.

"Znam da se nekada nismo razumeli, ali ja na Pale dolazim s obrazom. Onda kada vi niste verovali u mene, ja sam verovao u vas. Sada vi verujete u nas i u ono što radimo...", poručio je Dodik.

On je poručio da su Srbi imali slobodu samo onda kada su imali državu, a u suprotnom su završavali u jamama Jasenovca i na drugim stratištima.

"Sloboda je Srbima bila garantovana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država. RS je u Dejtonski mirovni sporazum i BiH unijela svoju teritoriju, efektivnu vlast i narod koji je hteo Republiku. To su kriterijumi za državu", rekao je Dodik, preneo je Klix.ba.

O tome je, kaže, učio u školi i dodao da je građanima RS dovoljna Srpska.

"Mi smo za Dejton, ali nismo za to da nam neko kaže kako treba nešto da učinimo", kazao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Neće Izetbegović odrediti datum nastanka RS

Izvor: B92, 25.Sep.2016

Predsednik RS i lider SNSD Milorad Dodik rekao je na Sokocu da Republika Srpska danas piše istoriju i da je 25. septembar važan istorijski dan za Srpsku..."Mi branimo svoj dan, Dan državnosti Republike Srpske i ne diramo nikoga. Deveti januar je sveti dan za Republiku Srpsku sve ove godine. Mi danas...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.