Dodik: Imamo skupštinsku većinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2014, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Imamo skupštinsku većinu

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavinsih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas da vladajuća koaliciaa SNSD-DNS-SP ima potrebnu skupštinsku većinu za izbor novog rukovodstva parlamenta i nove Vlade RS. 

Dodik je rekao da će vladajući blok "lako" izabrati novo skupštinsko rukovodstvo i novu vladu.

Govoreći o mogućnosti da opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) pozove narod na proteste ako SNSD formira vlast u Republici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpskoj, Dodik je ocenio da RS ne treba nikakva destabilizacija, što bi demonstracije bile.

"Ako (lider SDS) Mladen Bosić misli da izvede ljude na ulicu, neka to uradi. Republici Srpskoj ne treba nikakva destabilizacija, a izvesti ljude na proteste i na ulicu - to je destabilizacija. Da li ima za tim potrebe ili ne, to je druga priča", naveo je on.

Dodik tvrdi da vladajući blok ima legitimitet koji će potvrditi formiranjem vlasti u Republici Srpskoj, a da je "druga priča to što je neko time nezadovoljan".

I predsednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić danas je rekao da vladajući blok ima potrebnu skupštinsku većinu, te da je ta stranka na sednici Glavnog odbora odlučila da potpredsednik DNS-a Nedeljko Čurbilović bude kandidovan za predsednika parlamenta RS.

S druge strane, opozicioni lideri tvrde da nijedan politički blok u RS još nema skupštinsku većinu, te da će se "trenutak istine" desiti u ponedeljak na konstitutivnoj sednici parlamenta RS.

Prema osvojenim mandatima, koalicija SNSD-DNS-SP trenutno ima 40 poslaničkih glasova, uključujući i glas jednog poslanika SRS Dragana Đurđevića.

Opozicioni blok Savez za promene sa koalicijom "Domovina", sa kojom su postigli dogovor o zajedničkom delovanju u parlamentu RS, takođe ima 40 poslaničkih glasova.

Kako sada stvari stoje, ključni su glasovi dvojica poslanika Napredne Srpske Adama Šukala, koji je najavio da će do ponedeljka ova stranka odlučiti kojem će od dva bloka dati podršku.

Ostaje i glas poslanika Vojina Mitrovića, koji je u parlament ušao na listi opozicionog Narodnog demokratskog pokreta (NDP), ali je pre nekoliko dana saopštio da izlazi iz te stranke i da će u parlamentu delovati kao "nezavisni" poslanik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.