Dodik: Deklaracija o samostalnosti RS nije poziv na rat

Izvor: RTS, 27.Apr.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Deklaracija o samostalnosti RS nije poziv na rat

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odbacio je ocene da je Deklaracija SNSD-a o samostalnosti RS poziv na rat. Ističe da u deklaraciji "ne postoji ništa drugo osim poziva na politički dijalog".
Milorad Dodik je, u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za banjalučki Glas Srpske, rekao da je demokratsko izražavanje volje naroda putem referenduma dostignuće zapadnog sveta i razvijenih demokratija, prenosi Beta.

Dodik smatra da bi OHR i stranci trebalo da podrže to što SNSD želi da"održi Ustav i snagu međunarodnog sporazuma", umesto što osuđuju usvajanje Deklaracije o slobodnoj i samostalnoj RS.
"Oni koji to zloupotrebljavaju su izvan vremena i konteksta onoga što je napisano u deklaraciji", rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, koja, prema njegovim rečima, ne može biti unitaristička i centralistička, već samo dejtonska.
Dodik ističe da je deklaracija odgovor na uzimanje nadležnosti Republici Srpskoj.
"Kršili ste naša prava, pokušavali ste da nas naterate na nešto što nije u skladu sa ustavima i ponekad smo iz straha na neke stvari pristajali, ali sada je vreme slobode i izražavamo svoj stav i kažemo da su nam nasilno oduzeli nadležnosti", kazao je Dodik, komentarišući deklaraciju Sabora SNSD-a kojom se najavljuje raspisivanje referenduma o samostalnosti RS.
Dodik je naveo da RS želi da ostani u BiH, ali da joj se vrate nadležnosti iz oblasti pravosuđa, finansija i ostale nadležnosti koje su prenete na nivo BiH.
"Sa Sabora je jasno poručeno da pre nego što postane evropska, BiH mora da bude dejtonska. Samo dejtonska BiH može da bude evropska. To je naš stav i mi tražimo da on bude poštovan, jer je napisan u Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu", poručio je Dodik.
Komentarišući reakcije opozicionih stranaka u RS, koje su osudile donošenje deklaracije, Dodik je ocenio da je stav opozicije "podanički", i da je njihova politika "politika pravdanja i podaništva".
Sabor je usvojio deklaraciju kojom se predviđa održavanje referenduma o samostalnosti RS ako do 2018. godine ovom entitetu ne budu vraćene dejtonske nadležnosti koje su prenete na državni nivo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.