Dodik: BiH nikada nije bila u većem blatu

Izvor: RTS, 29.Jul.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BiH nikada nije bila u većem blatu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je Bosna i Hercegovina suočena sa problemima, najvećim do sada, naglasivši da BiH nikada nije bila u većem blatu nego što je danas".
Dodik je novinarima u Gradišci rekao da se u potpunosti moraju uvažavati stavovi Republike Srpske kada je reč o pitanju mehanizma koordinacije različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivoa vlasti u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), napomenuvši da RS ne sme gubiti svoje pozicije zbog evropskog puta.

"Evropski put ne može da bude na fonu toga da RS gubi svoje pozicije. Imamo jasan odnos prema mehanizmu koordinacije", rekao je Dodik.
Kako je naveo, prema predviđenom modelu mehanizma koordinacije hipotetički se može desiti da niko iz RS ne bude prisutan na sastanku na kojem se razgovara o pitanjima u vezi sa evropskim integracijama, a da doneta odluka o tome ipak bude valjana.
"Naravno da to mora da se promeni, kao i činjenica da predsedavajući Saveta ministara BiH predsedava telima za koja nije nadležan", istakao je Dodik.
Komentarišući stav predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da deblokada evropskog puta i pismo namere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) treba da budu rešeni paralelno i istovremeno, Dodik je rekao da je "neko već ispregovarani aranžman sa MMF-om doveo u pitanje nepotpisivanjem pisma namere i da je reč o uceni".
Pismo namere nisu potpisali Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zahtevajući da istovremeno bude rešeno i pitanje mehanizma koordinacije.
Predsednik RS dalje je naveo da se evropske prakse moraju uvažiti i u BiH, dodavši da "predstavnik ka Evropi ne mora da bude neko iz Saveta ministara, već i neko iz entitetskih vlada, u skladu sa dogovorom, što je praksa i u složenim državama Evrope".
"Izetbegović i Vučić ni po čemu ne mogu da se porede"
Dodik kaže da odlasci Bakira Izetbegovića u Novi Pazar i dolasci Aleksandra Vučića u Banjaluku ni po čemu nisu uporedivi.
Prema njegovim rečima, Izetbegovića nije moguće porediti sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u politikama koje vode i pokazuju, prenosi RTRS.
Ocenio je da iza ovakve izjave Izetbegovića možže da stoji namera koja je opasna u regionalnom smislu i koja je neprihvatljiva, i da on pokuššava na skrovit način da uporedi region Novog Pazara sa RS i njenim statusom.
"Ni po čemu se ne mogu porediti Izetbegović i Vučić, ni po politikama koje sprovode, ni po motivima posete, ni po načinu na koji žžive svoj ljudski i politički žživot. Dok Bakir Izetbegović potpiruje vatru, premijer Vučić nastoji da ih gasi" zaključuje Milorad Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.