Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BiH nikad nije bila u većem glibu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se moraju poštovati stavovi Srpske, te da ona mora biti vidljiva na evropskom putu.

Na stav predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, da deblokada evropskog puta i Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) treba da budu riješeni paralelno i istovremeno, Dodik je istakao da je činjenica da je neko već 'ispregovarani' aranžman s MMF-om doveo u pitanje nepotpisivanjem i da su od šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << učesnika u procesu dva odbila da potpišu pismo namjere, navodeći da je riječ o ucjeni.

"Evropski put ne može da bude na fonu toga da Republika Srpska gubi svoje pozicije. Imamo jasan odnos prema mehanizmu koordinacije. Tamo ne može da se desi da odlučuju prisutni. Hipotetički se može desiti da neko iz Republike Srpske ne bude prisutan, a da to bude valjana odluka. Naravno da ne može i to se mora promijeniti, kao i činjenica da predsjedavajući Savjeta ministara BiH predsjedava tijelima za koja nije nadležan", naveo je predsjednik Srpske.

Dodik kaže i da se evropske prakse moraju uvažiti i kod nas, pa "predstavnik ka Evropi ne mora da bude neko iz Savjeta ministara, već i neko iz entitetskih vlada, kako se dogovorimo i to je praksa koja postoji u složenim državama Evrope".

On je ocijenio da je BiH suočena s problemima u najvećem obimu dosad.

"Mislim da nikada nije bila u većem glibu nego što je danas", rekao je Dodik.

Komentarišući to što je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, Dodik je naveo “da se ovaj čin ne može posmatrati odvojeno od nedavne rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca”.

"Očigledno je da je jedna atmosfera kvazirehabilitacije zločinaca nad Srbima stvorena u Hrvatskoj i to je neprihvatljivo. Glavaš je dokazani zločinac i poništavanje presude može da služi na čast tog kvazipravosuđa, koje oslobađa zločince. Osuđujemo jednu takvu odluku i mislim da konačno moraju da se procesuiraju svi koji su činili zločine nad Srbima", rekao je predsjednik Srpske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Dodik: BiH nikada nije bila u većem blatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2016

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina suočena sa problemima, nejvećim do sada."Mislim da BiH nikada nije bila u većem blatu nego što je danas", rekao je Dodik novinarima u Gradišci...On je kazao da se u potpunosti moraju uvažavati stavovi Republike...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.