Da li BiH dobija treći entitet?

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2014, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li BiH dobija treći entitet?

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ne postoji mogućnost formiranja trećeg, hrvatskog entiteta, koji bi u bilo kom smislu zadirao u interese Republike Srpske.

Mostar (Foto: Arhiva)

 

"U našim projekcijama i našim planovima nigde ne postoji mogućnost bilo kakve redukcije teritorije ili političkih prava. Politička prava mogu samo da idu na viši nivo", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je Dodik. Kako su preneli banjalučki mediji, predsednik RS je naveo da je njegova politika što veći stepen autonomije ovog entiteta, a ukoliko

BiH ne pokaže sposobnost preživljavanja i autonomna RS.

 

Dodik je ocenio i da je i stav lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) u vezi sa formiranjem trećeg entiteta i ranije bio da je neupitan teritorijalni i politički status RS. Visoki funkcioner HDZ BiH Dragan Vrankić izjavio je da bi u slučaju

formiranja trećeg entiteta i RS trebalo da pretrpi određene teritorijalne korekcije.

 

Dodik: Dejtonska ili nikakva BiH

 

Dodik je rekao da Vrakićeva izjava "ni u čemu ne obavezuje, niti ima težinu", a naveo je i da je RS spremna da podrži formiranje trećeg, hrvatskog entiteta, ali na prostoru Federacije BiH. "Ako Hrvati žele treći entitet, onda treba da se razdruže u

Federaciji sa Bošnjacima. Takav sled događaja čak bi odgovarao Republici Srpskoj i srpskom narodu u celini, jer bi se i hrvatski narod na taj način pokazao kao važan faktor na federalnom nivou i u okviru neke fluidne unije BiH koju bi trebalo da čine tri entiteta, tri države, tri republike ili slično", kazao je Dodik.

 

Potpredsednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Dodikov protivkandidat na oktobarskim izborima za funkciju predsednika RS Ognjen Tadić ocenio je da je Vrankićeva izjava posledica price o trećem entitetu, u kojoj je, kako je rekao, učestvovao i aktuelni predsednik RS Milorad Dodik". Tadić je istakao da "nema ni govora" o stvaranju trećeg entiteta na uštrb RS.

 

"Ne dolazi u obzir bilo kakav razgovor o promenama granice RS ili narušavanju njenog teritorijalnog integriteta", naveo je Tadić. Komentarišući ovakav Tadićev stav, Dodik je neveo da je on posledica "nemogućnosti SDS-a da objasni zašto se njihovi gradonačelnici (Obren Petrović) grle u Doboju s Bakirom Izetbegovićem".

 

"Njihova prava politika (SDS) vezana je za ono što treba da učine prema svojim nalogodavcima koji dolaze iz Sarajeva, da li stranci ili njihovi partneri kod Bakira Izetbegovića, što smo mogli da vidimo i četvrtak kroz grljenje i ljubljenje sa Obrenom Petrovićem u Doboju", kazao je Dodik.

 

Izetbegović se u četvrtak u Doboju sastao sa gradonačelnikom Obrenom Petrovićem i posetio tamošnji kontingent Oružanih snaga BiH. U Doboju je juče bio i Dodik, koji se nije sastao sa Petrovićem, a posetio je tamošnje sedište policije RS.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.