Bošnjački praznik vređa Srbe

Izvor: Vesti-online.com, 29.Sep.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjački praznik vređa Srbe

Nakon što je uspešno održan referendum o Danu Republike Srpske, ali istovremeno i osporena njegova ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH, predsednik RS Milorad Dodik odlučio je da istom merom uzvrati federalnim vlastima u Sarajevu. On je najavio da će pred najvišim sudom BiH biti zatražena ocena ustavnosti Dana nezavisnosti BiH.

Dodik objašnjava da će kao argumenti biti isti oni koji su korišćeni u osporavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 9. januara, Dana RS.

- Ako je 9. januar smetao Bošnjacima u Srpskoj, onda Srbima smeta 1. mart, kad je održan referendum na kome nisu učestvovali, a Bošnjaci potvrdili secesiju od bivše Jugoslavije, što je bio povod za rat - istakao je Dodik.

Milorad Dodik kaže da će osporavanje Dana nezavisnosti BiH pred Ustavnim sudom biti inicirano od poslaničke grupe njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Predsednik je najavio da će biti upućen i zahtev Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti svih zakona i opštih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH jer posle izbora 2014. Klub Srba u Domu naroda nije konstituisan u skladu s Ustavom.

Ovaj svojevrsni tuk na luk analitičari doživljavaju kao političku igru uoči lokalnih izbora u BiH 2. oktobra. Ističe se, međutim, da je najvažnije da ne dođe do dodatne eskalacije, što zahtevaju SAD, EU i Rusija.

* Jalove pretnje nemoćnog Bakira

* Nemački mediji: "Dodik želi da formira Veliku Srbiju"

* "Dodiku je u Sarajevu život ozbiljno ugrožen"

* Vučić zvao Dodika, evo šta mu je rekao

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.