Bosna cela iz tri dela

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jul.2017, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna cela iz tri dela

Predsednici dve najveće političke stranke Srba i Hrvata u Bosni, Milorad Dodik ispred SNSD-a i Dragan Čović, lider HDZ BiH, saglasili su se u Mostaru da se odluke na nivou BiH više neće donositi bez prethodnog političkog usaglašavanja vodećih partija u entitetima.

Dva predsednika su istovremeno zaključila da su odnosi u BiH potpuno narušeni, te da je "evidentno" da nema više parlamentarne većine ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u BiH, niti u Federaciji BiH, kao i da BiH mora biti organizovana kao zemlja tri konstitutivna naroda.

- Potpuno su urušeni odnosi. Čini mi se da je Bakir Izetbegović potpuno izgubio političku snagu i da mu je preostalo da se putem OSA i drugih segmenata bezbednosno-pravnog sistema koji on kontroliše, pokušava da se politički obračunava s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda - kazao je Dodik.

Čović je naglasio da BiH mora biti zemlja tri konstitutivna naroda, ali da se još mora raditi na modelu rešenja koje će odgovarati svim stranama.

Dodik i Čović su pozvali i druge predstavnike političkih subjekata da ujedine stavove o ključnim pitanjima u BiH zarad dobrobiti svih.

Međutim, njihov sastanak je izazvao burne reakcije.

Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH i lider SDA je ocenio kao "čudnom" izjavu Dodika da je sa Čovićem dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da se protive interesima Srpske u državnim institucijama.

- Ne znam šta time žele, ne vidim zašto bi HDZ trebalo da brani dovoljno dobro zastupljene predstavnike Republike Srpske u državnom parlamentu. Ne znam šta će dalje dogovarati, ali mislim da bi bilo bolje da se uvek nalazimo najmanje po troje ili cela koalicija, ali svako ima pravo na sastanke - kazao je Izetbegović.

Za nekadašnjeg lidera SDS, Mladena Bosića, sastanak Dodika i Čovića nije "istorijski susret" i najava stvaranja srpsko-hrvatske koalicije na nivou celovite Bosne, već početak predizborne kampanje za opšte izbore koji su planirani sledeće godine.

- I Dodik i Čović nastavljaju s politikom "što gore, to bolje". Čoviću odgovara da se situacija u BiH što više komplikuje i da se otvore sva pitanja jer je uveren da će tako najlakše progurati ideju da Hrvati dobiju svoj entitet. Međutim, Čović ne želi sam da "gurne ruku u vatru" i zato pušta Dodika da to uradi umesto njega. Istovremeno, Dodik je navikao da vlada tako što svuda vidi zaveru i neprijatelje. To mu je odličan alibi za poteze koji nisu dobri ni za Srbe ni za Republiku Srpsku. Pri tom, princip "dva prema jedan" na nivou BiH je neprihvatljiv za njeno funkcionisanje - ističe Mladen Bosić za "Vesti".

Milorad Dodik je podržao predložene izmene izbornog zakona koji je podneo HDZ.

- Mi smo to videli kao mogućnost da se poboljša u federalnom sistemu izbornom i pozicija Srba.

To je korektan zakon i on je naprosto neophodan, imajući u vidu preglasavanja koja sve češće vidimo - kazao je Dodik i dodao da BiH ima šansu da opstane samo ako bi se sistemski rešilo da jednom narodu drugi narodi ne mogu da biraju predstavnika.

- Ništa nema normalnije od toga da hrvatski narod bira hrvatskog predstavnika, a da Srbi biraju svog predstavnika, kao i da Bošnjaci biraju svoga predstavnika. Ali, kroz Veće ministara pokušava se nametnuti zakon kojim bi Hrvati i Srbi bili samo poslušnici - kazao je Dodik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.