Bakir Izetbegović: Pokušaj odvajanja RS uvukao bi Blakan u krvavo kolo

Izvor: Telegraf.rs, 18.Maj.2017, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakir Izetbegović: Pokušaj odvajanja RS uvukao bi Blakan u krvavo kolo

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocenio je večeras da bi već i sam pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH vodio u sukob s nesagledivim posledicama po Balkan, i da je to "crvena crta" koju predsednik RS Milorad Dodik nikako ne bi trebalo da pređe.

U intervjuu za regionalnu televiziju N1 Izetbegović je rekao da su "sukobi neizbežni" ako neko pokuša da iz BIH izdvoji mesta kakvo je Srebrenica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
- Polako će krenuti incidenti i to je neminovno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo - rekao je Izetbegović o tome šta bi mogo da se desi.

Izetbegović je rekao da je zato "preko zajedničkih prijatelja" balkanskih državnika - predsednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, tražio da kažu Dodiku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao "crvenu crtu".

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosu Hrvatske prema BiH, Izetbegović je rekao da predsednica Kolinda Grabar-Kitarović preuveličava opasnost od povratnika iz ratova u Siriji i Iraku.

S druge strane, Izetbegović je procenio da postoji pritisak Hrvatske za afirmisanje koncepta "Herceg-Bosne" što je protumačio kao pokušaj da se neostvareni ratni cilj sprovede političkim sredstvima.

Hrvatska kao i Srbija, rekao je Izetbegović, isprobavaju koliko daleko mogu ići u odnosu prema BiH i time pokazuju nepoštovanje prema njoj.

- Valja nam se boriti za zaustavljanje tih i takvih tendencija i apetita. To su procesi - kazao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine je rekao da ne očekuje da će međunarodna zajednica uskoro pokrenuti inicijativu za izmenu Dejtonskog sporazuma iako smatra da je on teret koji izaziva krize.

- Kroz te krize mi ćemo sazreti i za jedno pet do deset godina napraviti normalnu državu - procenio je Izetbegović.

(Telegraf.rs / Beta)


Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.