Vijesti: Đukanovićeva banka poslovala sa Šarićem

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijesti: Đukanovićeva banka poslovala sa Šarićem

Prva banka, koju kontroliše porodica crnogorskog premijera Mila Đukanovića, poslovala je s uhapšenim narkobosom Darkom Šarićem, a njemu i njegovim saradnicima, otvarala račune i odobravala izuzetno povoljne uslove, objavile su podgoričke "Vijesti".

Za Prvu banku "nije bilo nemogućih poslova" posebno ne za Darka Šarića i njegove saradnike, među kojima su Rodoljub Radulović i pokojni Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dudić, navode podgoričke Vijesti, a prenosi Tanjug.

Šarić je za ovu banku bio pouzdan klijent koji joj je u vreme krize pritekao u pomoć oročivši milionski depozit u trenutku kada je banka jedva izvršavala naloge svojih deponenata, navodi list i dodaje da je u poslu sa Šarićem i ostalim kriminalcima, banka kršila zakon i vlastite interne pravilnike, kako se navodi u izveštajima Centralne banke Crne Gore do kojih je došla istraživačka mreža OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

U ovom izveštaju piše i da pri sklapanju tih poslova, banka nije poštovala Zakon o sprečavanju pranja novca, vlastita pravila, niti je sledila dobru bankarsku praksu, kao i da je veliki broj firmi koje su dobile kredite na kraju propao.

Vijesti pišu i da, dok je Šarić verovatno jedan od najvećih kriminalaca sa kojima je banka poslovala, nije i jedini.

Prema pisanju lista, OCCRP je ranije pisao o tome kako je banka takođe kreditirala i optuženog švercera cigareta Brana Mićunovića i njegovu ženu, kojoj je odobreno višemilionsko prekoračenje na računu.

Crnogorska nevladina organizacija MANS ranije je izvestila da je narkobos Naser Keljmendi preko ove banke vršio značajna plaćanja u kešu.

Agencija Tanjug naknadno je saopštila da je ovaj tekst samo deo feljtona koji objavljuje crnogorski list Vijesti i da se ne može reći da su to konačna saznanja.

Forma feljtona daje mnogo više slobode u iznošenju stavova, saznanja i glasina, ona ima svoj tok i celu priču moguće je sagledati nakon kompletno objavljenog feljtona, a ne tek izdvajanjem jednog dela, koji je u ovom slučaju objavljen kao informacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.