Milov režim pljunuo na Njegoša

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2015, 05:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milov režim pljunuo na Njegoša

Vlasti Mila Đukanovića u Crnoj Gori nije bilo dovoljno da protera srpske pisce, dobitnike prestižne Njegoševe nagrade, iz crnogorskih udžbenika, pa je na red došao i sam Petar Petrović Njegoš, veliki pesnik, vladar i episkop.

Kako za "Vesti" objašnjava profesor srpskog jezika i književnosti iz Nikšića Veselin Matović, nije u pitanju obim onoga što se o Njegošu uči, već način prezentacije njegovog lika i dela.

- Umesto predstavljanja ogromnog epskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << duha i srpskog nacionalnog osećanja, mladima se nameće da je Njegoš manje više deplasirani romantičarski pesnik ljubavne poezije - kaže Matović za "Vesti".

Pojašnjava da se u školskim knjigama grandiozno delo "Gorski vijenac", plasira kroz delove o Fatimi i njenoj lepoti. "Luča mikrokozma" se pominje samo kao filozofsko-religiozni ep, jer crnogorska vlast prema poznatom komunističkom rezonu hoće da uveri mlade da to delo ne treba čitati.

Bivši reisa Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić proteklih dana poručio je: "Dokle god se Njegoš čita i peva u školama, crkvama i s guslama, nikad Bošnjak ne sme da spava, a da nije budan". Matović kaže da je takav stav prisutan i u crnogorskoj vlasti, samo oni to veštije kazuju.

Režim u Crnoj Gori izostavio je iz udžbenika dobitnike Njegoševe nagrade. Osnovci ne čitaju Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobricu Ćosića... Izbačeni su i Jovan Jovanović Zmaj, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Ljubomir Nenadović, Branko Radičević... Ubačeni su miljenici režima Andrej Nikolaidis, Jevrem Brković, Husein Bašić, Avdo Međedović, Esad Mekuli, Musa Ćazim Ćatović....

- Odavno je ideja da Njegoša treba staviti na operacioni sto i ukloniti sve što im smeta. Prvenstveno srpski nacionalizam, a da ne govorim o Novaku Kilibardi koji je Njegoša nazvao genocidnim pesnikom - pojasnio je Matović, ocenivši da zvanična Podgorica Njegoša hoće da skloni u književne vitrine da ne smeta "antisrpskoj Crnoj Gori".

- Upravo završenu manifestaciju Dani Njegoša ove godine je otvorio čelnik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, poznat po antisrpskim zalaganjima. Uostalom i ne krije se da je cilj te svetkovine da Njegoša operu od srpskog nacionalizma i otmu iz ruku Srpske pravoslavne crkve - pojašnjava Veselin Matović.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.