Đukanović traži reviziju crnogorskog rečnika

Izvor: B92, 27.Jun.2016, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović traži reviziju crnogorskog rečnika

Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović zove naučnu i stručnu javnost da prevaziđu sporna pitanja prvog izdanja Rečnika crnogorskog, narodnog, književnog jezika.

Osim toga, on traži i da se redefinišu, preispitaju i usaglase sve odredbe tog dela.

On je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na poslaničko pitanje potpredsednika Bošnjačke stranke Sulja Mujstafića, kritikovao izdavača rečnika, Crnogorsku akademiju nauka i umetnosti (CANU), jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izostala njena "odgovorna, očekivana, institucionalna" reakcija.

Prvo izdanje prvog toma rečnika izazvalo je burne reakcije Albanaca i Bošnjaka u Crnoj Gori, koji pojedine odrednice smatraju uvredljivim i diskriminatorskim, i traže povlačenje tog dela.

Predsednik CANU Momir Đurović je ranije saopštio da je protiv povlačenja rečnika, jer smatra da je "knjiga dobra", ali je dodao da je autorski tim Akademije spreman da ispravi greške.

Premijer Đukanović smatra da je CANU "nepotrebno, bez Univerziteta, Matice crnogorske, stručnjaka, sama krenula u projekat izrade rečnika" i da je morala "suptilnije proceniti nužnost konkretnih poteza kada je u pitanju javna upotreba ovog izdanja do njegovih nužnih korekcija".

Đukanović je pozvao na objedinjavanje stručnog i naučnog potencijala u Crnoj Gori, navodeći da je Vlada spremna da doprinese realizaciji tog "kapitalnog državnog projekta".

"Nadam se da ce i u Akademiji biti mudrosti da se prevaziđe aktuelni problem prihvatanje, upravo ovog koncepta realizacije projekta rečnika", rekao je on.

Kako je dodao, zajednički je interes da Crna Gora dobije kvalitetno leksikografsko delo koje će moći da koristi u obrazovnom i naučnom radu i koje će prihvatiti sve društvene strukture.

"Vlada će pažljivo pratiti razvoj događaja povodom nastalog problema, ne libeći se da primeni sva ustavna ovlašćenja za koja proceni da su adekvatna reakcija na nastalu ili potencijalnu društvenu štetu", zaključio je on.

Sporni tom je prvi od 12 tomova crnogorskog rečnika i sadrži 12.000 odrednica. Obrađena su pojmovi prva tri slova: A, B i V.

Rečnik je "poklon CANU društvu" povodom decenije nezavisnosti Crne Gore, i štampan je u tiražu od 500 primeraka.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.