Đukanović poručio Rusiji da poštuje istoriju rusko-crnogorskih odnosa

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2016, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović poručio Rusiji da poštuje istoriju rusko-crnogorskih odnosa

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, rusku inicijativu za vojnu neutralnost Balkana nazvao je „neracionalnom“ i pozvao Kremlj da poštuje pravo ove male zemlje da sama donese odluku o članstvu u NATO-u, prenosi agencija AP.

Đukanović je, kako se navodi, izjavio da „poštuje istoriju rusko-crnogorskih odnosa, ali da Rusija treba da poštuje pravo da Crna Gora sama donese odluku o svojoj budućnosti“.

Crnu Goru, koja ima istorijske, slovenske i verske veze sa Rusijom, NATO je pozvao da se pridruži zapadnom vojnom savezu, podseća AP.

Crnogorski premijer kaže da je „prema njegovoj proceni, integracija u Evropsku uniju i NATO dobra za Crnu Goru“.

Agencija podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao ranije ove sedmice nekoliko balkanskih zemalja da se uzdrže od ulaska u NATO ili EU, rekavši da oblast Jugozapadne Evrope treba da ostane neutralna.

Kako navodi AP, crnogorska proruska opozicija organizuje ulične proteste protiv članstva Crrne Gore u Alijansi.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ako zarate NATO i Rusija, kako tu Crna Gora može da pomogne?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2016, 10:33

Samo dva dana posle objave da su iz Vašingtona poručili da jedva čekaju Crnu Goru u NATO, stižu sasvim drugačija mišljenja sa Zapada. Naime, na blogu američkog spoljnopolitičkog magazina "Nešenel interest" pojavio se tekst koji potpisuje Zahari Jost, a u kome se navodi da bi američki Senat...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.