Đukanović: Važne su reforme a ne datumi za EU

Izvor: Akter, 26.Maj.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Važne su reforme a ne datumi za EU

Crnogorski premijer Milo Đukanović je italijanskom dnevniku Stampa izjavio da Crna Gora očekuje ove godine poziv za uključivanje u NATO i rekao da su za privlačenje investicija bitni vladavina prava i preobražaj koji vodi članstvu u Evropskoj uniji, a ne rok za učlanjenje od pet ili deset godina

Đukanović je, u intervjuu povodom posete italijanskog predsednika Serđa Matarele Podgorici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rekao da je Crna Gora bila jedna od najmanje razvijenih republika bivše Jugoslavije, ali je naglasio da je “danas

jedna od glavnih ekonomija na Zapadnom Balkanu”.

Crna Gora je “evropska priča uspeha na Balkanu i sidro regionalne stabilnosti” na koju treba da se ugledaju na Zapadnom Balkanu, istakao je Đukanović.

Crnogorski premijer je objasnio da vlada u Podgorici želi da uđe u članstvo EU i NATO “zato što na Balkanu u istoriji nije bilo nikad samosvojstvenih mehanizama za sprečavanja sukoba, “pa zato danas zaostajemo za razvijenom Evropom”.

On je rekao da je uveren  da će na kraju i Srbija krenuti isto kao Crna Gora ka članstvu u EU i NATO.

Na pitanje kako će Crna Gora očuvati ravnotežu između tesnih odnosa s EU i želje da zadrži dobre veze

s Rusijom, Đukanović je uzvratio da se Crna Gora jeste strategijski opredelila za EU i NATO, uz opasku da to “nije protiv bilo koga, već zaradi sebe… jer i male zemlje poput Crne Gore imaju svoje interese”.

On je predočio da “Crna Gora nikad ne želi da bude prepreka između Rusije i Evrope ili Rusije i Zapada, već sasvim obrnuto”.

Zamoljen da oceni “neće li prodor Kine dovesti u pitanje evropsku ravnotežu”, Đukanović je napomenuo da su Kina i šesnaest zemalja srednje i istočne Evrope u procesu jačanja ekonomskih veza i ukazao na činjenicu da se uz kineske veoma povoljne investicije gradi autoput od Bara do Beograda.

I, kako je ukazao, “jasno je da u Evropi pogođenoj dugom krizom postoji vidan interes da se dođe do kapitala tamo gde je raspoloživ… i da se tamo gde evropski kapital ne vidi svoj interes, otvara prostor za investitore iz drugih delova sveta”.

Crnogorski premijer je rekao i da u “Crnoj Gori složno žive Crnogorci i Srbi, Albanci, Bošnjaci, Hrvati”,

podvukavši da “to Evropa prepoznaje u današnjoj Crnoj Gori" i da bi njeni susedi bi mogli da se ugledaju na nju.

On je ipak upozorio da na Balkanu i dalje ima spornih pitanja koja ugrožavaju ili prete da vrate

unazad kretanje regiona ka Evropi.

Na opasku da je već 26 godina na vlasti u Crnoj Gori i upitan “da li na vidiku vidi nekog svog

naslednika”, Đukanović je odgovorio da se on već dvaput povlačio s položaja na vlasti, “ali na kratko”, jer

objasnio je, “razvoj u Crnoj Gori je to nametao”.

“Sad sam usredsređen na zadatke koji stoje pred mojom zemljom na putu u članstvo EU i NATO”,

zaključio je crnogorski premijer.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.