Đukanović: Uskoro potpisivanje sporazuma

Izvor: VOA, 20.Apr.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Uskoro potpisivanje sporazuma

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao da je danas da je sporazum vlasti i dijela opozicije o održavanju slobodnih izbora već duže vrijeme spreman za potpisivanje, koje očekuje narednih dana.

Sporazum je, tvrdi Đukanović, sa važnih međunarodnih adresa ocijenjen kao snažan demokratski iskorak i potvrda demokratskih kapaciteta Crne Gore.

Đukanović je rekao da potpisivanje sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << zavisi od brzine kojom će se organi partija odnijeti prema verziji sporazuma. "To bi se moglo dogoditi krajem ove sedmice ili početkom naredne“, rekao je on.

"Tu ćemo usvojiti leks specijalis, koji će garantovati zakonitost rada tako dopunjene vlade do izbora, na toj sjednici ćemo popuniti sastav vlade saglasno sporazumu i, koliko god to bilo nemilo predsjedniku parlamenta da čuje, imaćemo i tačku dnevnog reda na kojoj ćemo demokratskom voljom većine poslanika odvojiti Krivokapića od fotelje sa kojom se saživio“, naveo je Đukanović.

Govoreći o  sadržini sporazuma, Đukanović je podsjetio da je opoziciji ponudio mjesta gdje mogu kontrolisati zloupotrebu resursa za sticanje glasova tokom izborne kampanje – u ministarstvima unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja, finansija i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Ponudio sam sva ta četiri mjesta gdje su oni kazali da može doći do zloupotrebe, sa kojom ja nisam saglasan, ali respektujem da oni u to vjeruju“, saopštio je Đukanović.

Premijer je naveo da zna da za Crnu Goru nije dobro da postoji takav stepen nepovjerenja između vlasti i opozicije, prema izbornom sistemu i crnogorskim institucijama i da nije dobro da Vlada funkcioniše sa tim nepovjerenjem parlamentarne opozicije.

On je saopštio da je u toku pregovaračkog procesa ponuda bitno unaprijeđena.

"Sada je usaglašeno da opoziciji pripada mjesto potrpredsjednika vlade, četiri ministarska i dva pomoćnička – u ministarstvima zdravlja i obrazovanja, kao i da je prihvaćeno da opozicija participira u pravljanju u ovom prelaznom periodu sa 16 organa uprave zavoda, fondova, državnih ustanova“, rekao je Đukanović.

On je ukazao da je prihvaćeno i da opozicija učestvuje i u organima upravljanja u šest preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo, kao i participiranje opozicije na lokalnom nivou.

Iz opozicionih redova je potvrđeno da po usaglašenom tekstu sporazuma, opoziciji pripadaju ministarska mjesta u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoporivrede, funkcija potpredsjednika kao i pomoćničke funkcije sa posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravstva i prosvjete.

Opoziciji će, osim toga, po dubini pripasti i više od 50 funkcija u javnim preduzećima i privrednim subjektima u državnom vlasništvu kao i oko 150 mjesta na administrativnom i savjetničkom nivou.

Kako je najavljeno iz opozicije, sporazum o slobodnim i fer izborima bi trebalo da bude potpisan večeras ili sjutra ujutro.

Po zamisli opozicione trojke, ključne pozicije u Vladi međusobno će podijeliti SDP, Demos i Socijalistička narodna partija, dok GP URA neće biti zastupljena sa svojim kadrom u Vladi, ali hoće na ostalim funkcijama u državnoj upravi i javnim preduzećima.

Po preliminarnim razgovorima, kadru SDP-a, u ovom slučaju Ranku Krivokapiću, će pripasti potpredsjedničko mjesto u Vladi, a funkciji ministra finansija je najbliži Aleksandar Damjanović iz SNP-a.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.