Đukanović: Sankcije Rusiji nisu pravi put

Izvor: RTS, 27.Nov.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Sankcije Rusiji nisu pravi put

Sankcije koje su uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini nisu pravi put, ocenio je crnogorski premijer Milo Đukanović i istakao da, i pored tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom, Crna Gora ima pravo da samostalno kreira politiku.

Iako suverenost svake države mora da bude očuvana, smatra Đukanović, sankcije vode samo ka tome da privrede na obe strane "posrću", prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Obe stane moraju da preduzmu sve napore da prevaziđu probleme", navodi austrijska novinska agencija APA reči premijera čija se vlada pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Podsećajući da Crna Gora do kraja 2015. treba da ispuni zadatke za članstvo u NATO savezu, agencija dodaje da to nije po volji Rusiji i podseća da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nazvao provokacijom širenje Alijanse ka zapadnom Balkanu.

Navodi se, prenose Vijesti, i da su ruski građani investirali u crnogorsku ekonomiju kao i da predstavljaju više od 30 procenata stranih turista.

"I pored tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom, Crna Gora ima pravo da kreira svoju politiku. Želimo da nastavimo tim kursom", poručio je Đukanović.

APA navodi da Crna Gora ima reputaciju zemlje u kojoj su najviši zvaničnici, među kojima i Đukanović, povezani sa korupcijom i podseća da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju o napretku ukazala na problem korupcije i organizovanog kriminala, kao i pritiske na medije.

"Izveštaj posmatramo kao objektivni pogled spolja na naše slabosti. Razumem da Unija insistira na pravnoj državi, ali problemi se ne daju rešiti ako se ne nađe njihov koren. A koren je nedostatak privrednog razvoja", kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer je naglasio da je država istraživala napade na medije.

"Napad na medije znači napad na evropski put. Država je učinila neke stvari da bi pospešila slobodu medija", ističe Đukanović.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.