Izvor: Politika, 27.Feb.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je posvađalo prijatelje u „Salfordu”

Odgovor na pitanje zašto je došlo do sukoba na relaciji Petrović – Beko možda treba tražiti u prodaji kompanije

Dvojica čelnih ljudi „Salforda”, odnosno „Dunav hrana grupe” više nisu u ljubavi. Reč je o biznismenima Milanu Beku i Slobodanu Petroviću. „Politika” je ovo saznala iz prve ruke, nakon što je Petrović napao potpisnicu ovih redova da je tekst o privrednicima koji rade preko of-šor zona pisala po nalogu Milana Beka.

U okviru „Dunav >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hrana grupe ” posluju srpske kompanije „Imlek”, „Mlekara Subotica” „Bambi” i „Knjaz Miloš”, kao i Imlekove mlekare u Republici Srpskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

U zvaničnoj biografiji Milana Beka, objavljenoj na sajtu kluba „Privrednik”, navodi se da se on investicionom fondu „Salford” i „Dunav hrana grupi” priključio kao menadžer za restrukturiranje preduzeća „Knjaz Miloš”, a zatim kao najviši izvršni rukovodilac i član Upravnog odbora grupacije od osnivanja, gde je bio angažovan na poslovima preuzimanja prehrambenih preduzeća u jugoistočnoj Evropi: „Knjaz Miloš”, „Imlek”, „Bambi”, „Banat”, „Mlekara Subotica”, „Novosadska mlekara”, „Impaz”, „Banjalučka mlekara”.

Petrović je, sa druge strane generalni direktor „Dunav hrana grupe”, a prema podacima Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, on je i direktor u „Salford kapital partnerima” od 26. novembra 2003. godine. Ovaj konzorcijum ne nalazi vezu između Milana Beka i ove kompanije. Beko je, inače, nekoliko puta u javnosti demantovao da je vlasnik „Salforda”, ali se, s druge strane, nije ponašao kao neko ko nije zainteresovan za poslove ovog investicionog fonda u Srbiji.

Aranđelovčani, na primer, kažu, da je posle privatizacije „Knjaza”, Beko svakodnevno putovao iz Beograda za Aranđelovac i da je gotovo operativno vodio firmu.

Odgovor na pitanje zašto je došlo do sukoba na relaciji Petrović – Beko možda treba tražiti u prodaji „Salforda”, jer ovaj investicioni fond odnedavno ima novog gazdu. Reč je o „Mid Evropa partnerima”. U poslovnim krugovima cele prošle godine pričalo se o prodaji ove kompanije, a Beko nije krio da je u procesu prodaje učestvovao. Privrednici koji su im bliski kažu da bi Slobodan Petrović posle prodaje trebalo da zadrži menadžersku poziciju. Čak mu je to novi gazda i ponudio. Razlog njegovog sukoba sa Bekom možda leži u tome da se dvojica biznismena bore za naklonost novog gazde, mada privrednici kažu da njih dvojica nikada nisu bili preterano bliski, jer je svako radio svoj deo posla.

U Srbiji se sada pouzdano zna ko je novi vlasnik „Salforda”, a fama oko toga ko je stari gazda ovde je trajala godinama. Beko je, jednom prilikom rekao da je jedini vlasnik ovog fonda Judžin Džefi koji ima ekonomske partnere svuda po svetu. Ipak, tajnu o tome ko je pravi vlasnik „Salforda” otkrio je britanski „Gardijan”. I to opet na osnovu dokumentacije pomenutog konzorcijuma novinara. Kao direktor i akcionar u ovoj kompaniji zaista se navodi Judžin Džefi. Britanski „Gardijan” je pre nekoliko godina objavio da je „Salford” uložio 750 miliona britanskih funti investicija u Gruziji i Srbiji za gruzijskog oligarha Badrija Patarkacišvilija. Ovaj Gruzijac je označen kao partner pokojnog ruskog oligarha Borisa Berezovskog sa kojim je i pobegao u London. Za Džefija je navedeno da je prvobitno radio u ruskom ministarstvu finansija, a da je kasnije stekao državljanstvo SAD i luksuzni stan u centru Londona, tačnije u Hajd parku.

Kod nas je novi vlasnik „Salforda” – „Mid Evropa partneri” poznat kao bivši vlasnik kablovskog provajdera SBB-a. Ovaj investicioni fond iz Londona prodao je prošle godine SBB američkoj investicionoj kompaniji „Kolberg Kravis Roberts” (KKR), iza koga stoji bivši šef CIA Dejvid Peterus.

Zanimljivo je da je za Salfordovu „Dunav hrana grupu” prvobitno bio zainteresovan i KKR. Sa njima se nekoliko meseci navodno razgovaralo o kupovini. Blumberg je čak u maju prošle godine objavio da „Dunav hrana grupa” pregovara sa fondom KKR da proda udele u ovim kompanijama. Blumbergov izvor tada je tvrdio da bi pregovori mogli da budu završeni za oko dve nedelje. Spekulisalo se da transakcija vredi oko 600 miliona evra. Zašto je KKR na kraju odustao nije poznato. Zasad nema dokaza da su KKR i „Mid Evropa partneri”, jedni drugima konkurisali u ovom poslu i da su na bilo koji način povezani.

Anica Telesković

objavljeno: 27.02.2015.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.