Noćas pogledajte u nebo i zamislite želju

Izvor: Mondo, 21.Okt.2016, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćas pogledajte u nebo i zamislite želju

Zvezde padalice noćas čekaće vaše želje. Ako možete da odete u prirodu, uživaćete u veličanstvenom prizoru meteorske kiše.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Meteorska kiša Orionidi traje od 2. oktobra do 7. novembra 2016. godine, ali će nam tokom noći između 21. i 22. oktobra, kada će biti najbolje vidljiva, prirediti jedan od najlepših prizora na nebu.

Metoerska kiša nastaje tako što otpadaju delovi Halejeve komete koja je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vidljiva davne 1986, a sledeća prilika za tako nešto biće tek za 60 godina.

Kiša Orionida dešava se svake jeseni. Orionidi su otkriveni još 1839. godine, a ime su dobili jer je njihov radijant iz sazvežđa Orion, tako da, gledajući sa Zemlje, deluje kao da oni izlaze iz ovog sazvežđa.

Pošto je sada prva četvrt Meseca, sve na severnoj i južnoj hemisferi odlično se vidi. Kišu meteora najbolje je posmatrati od ponoći do jutra, jer su tada najvidljiviji.

Meteorska kiša Orionida traje od 16. do 27. oktobra, a noćas će biti na svom vrhuncu. Uglavnom se pojavljuje oko 25 meteora na sat, ali nekad ih može biti i pedesetak, pa i 70.



Izvor: YouTube

Kako gledati meteorsku kišu?

Dovoljan vam je vidikovac i pogled u nebo, ne treba vam teleskop.

Van grada je sve vidljivije nego u samom gradu, jer u prirodi nema toliko "svetlosnog zagađenja". Pošto počinje vikend, iskoristite ga na ovaj način, otputujte negde u prirodu i uživajte u ovom fenomenu jesenjeg neba.

Ali, imajte strpljenja, posmatranje može da potraje... I, nemojte brinuti, meteor je svetlosna pojava koja nastaje jonizacijom atmosfere kroz koju prolazi meteoroid. Ako uočite neki naročito sjajan meteor, znajte da ste videli bolid.

Ako noćas propustite priliku, i ne vidite zvezdu padalicu (oblaci nam možda pokvare planove), u noći između 17. i 18. novembra imaćete drugu šansu. Tada će biti aktuelan meteorski roj Leonida.

Za još saveta u vezi sa astrologijom, tumačenje horoskopskih znakova, izradu natalne karte, uporednog horoskopa... posetite sajt Astroantares.
Pogledaj vesti o: Meteorska kiša

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Spremite ze za uživanje u magiji meseca oktobra: Pogledajte OVE NOĆI u nebo i zamislite jednu od najlepših želja!

Izvor: Story, 21.Okt.2016

Halejeva kometa je poslednji put viđena 1986. godine, ali zato možete skoro svake jesenu uživati u magičnom prizoru koji stvara kiša Orinoida. Najbolje je da kišu posmatrate između ponoći i zore, jer će tada biti najviše vidljiva. Ako nebo u toku noći bude vedro, najavljeno je da će biti...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.