JEDNA UČIONICA I SEDAM ĐAKA Ne gasite nam školu, samo tamo možemo da vidimo DRUGU DECU

Izvor: Blic, 23.Jun.2017, 06:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDNA UČIONICA I SEDAM ĐAKA "Ne gasite nam školu, samo tamo možemo da vidimo DRUGU DECU"

Sedam đaka pohađalo je nastavu ove godine u školi u Merdaru, a nekima od njih je to jedino mesto gde mogu da vide drugu decu. Meštani se nadaju da se škola neće zatvoriti, jer kažu da bez škole nema ni života ni budućnosti.

Merdare je jedno od sela u kuršumlijskoj opštini, duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Ta sela su sve praznija, školama preti zatvaranje jer mnoge imaju samo jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili dva učenika.

Učitelj i sedmoro đaka u Merdaru nastavu pohađaju u otežanim uslovima, ali i pored te činjenice, školu završavaju odlični đaci i studenti.

Da bi stigli do škole ili autobusa koji do nje vozi, đaci pešače i po pet-šest kilometara svakog dana. Međutim, i pored toga, kažu da jedva čekaju da nastava opet počne, jer je to mnogima jedina prilika da vide drugu decu. Nastava se prilagođava autobuskom prevozu i ne počinje kao u drugim školama u osam sati, već dva sata kasnije.

- Ja sam u školu dolazila autobusom, istim onim kojim dolazi učitelj - kaže Jovana Biočanin (8) iz tri kolometra udaljenog Degrmena. Iako se tek završila školska godina, ova devojčica i jedino dete u tom zaseoku kaže da jedva čeka ponovni polazak u školu, jer su to jedini trenuci koje provodi sa svojim vršnjacima.

- Da bismo stigli do škole, brat i ja svakog dana prepešačimo po pet-šest kilometara - stidljivo priča Strahinja Kujović (7), učenik prvog razreda koji sa godinu dana starijim bratom Lukom dolazi iz Matarove. Dečak kaže da im pešačenje nije naporno i da se raduju dolasku u školu, ali njihov drugar Jovan Todorović (8) koji je malo bliže školi kaže da kada dolazi pešice strahuje da ga ne napadnu psi.

- Ovo su mirna i poslušna deca i pri tome su svi odlični đaci - ne krije reči hvale učitelj Saša Stojilkov. Iako mali, učenici škole u Merdaru, kaže učitelj, deluju zrelije, više su vezani za roditelje i odrasle susede, zbog čega, kako tvrdi, imaju poštovanje prema starijima.

- U Merdaru i okolnim zaseocima ostali su da žive uglavnom stariji, pa su se i ovi mališani navikli na takvo okruženje. Ali to ih nekako čini pametnijim, ozbiljnijim, jer iako su deca, kroz razgovor sa njima shvatam da neguju one prave životne vrednosti, poštenje, poštovanje starijih, vrednovanje rada i znanja - nastavlja priču učitelj, koji već 15 godina uči đake u Merdaru.

On sa ponosom ističe da su prethodne generacije koje su posle četvrtog razreda odlazile na dalje školovanje u u Kuršumliju, ali i kasnije na studije, bili najbolji đaci i studenti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.