Alonso ide u Mercedes, a Hamilton u Ferari?

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Sep.2014, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alonso ide u Mercedes, a Hamilton u Ferari?

Posljednje izjave direktora Ferarija Marka Matijacija nagovještavaju da bi Fernando Alonso mogao da ode iz ekipe već na kraju sezone, a "Marca" piše da će Španac preći u Mercedes, dok bi u suprotnom pravcu krenuo Luis Hamilton.

"Da li je Alonso naš vozač za sljedeću sezonu? Zasad jeste", rekao je Matijaci, što je pomalo čudna izjava s obzirom na to da Alonso ima ugovor s Ferarijam do 2016. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Kako pišu španski mediji, dvostruki F1 šampion izgubio je strpljenje s italijanskom ekipom, a za ostanak u Fereriju navodno je tražio garancije da će bolid biti poboljšan i da će se boriti za titulu naredne sezone. To mu čelnici "crnog konjića" nisu mogli garantovati. U Singapuru je Alonso navodno u tajnosti započeo pregovore s Mercedesom. Kako tvrdi "Marca", moglo bi da dođe do razmjene Ferarija i Mercedesa njihovih najvećih zvijezda - Alonsa i Hamiltona. Takav scenario posebno je moguć ako Hamilton osvoji titulu ove sezone. Tada bi mogao odnijeti "jedinicu" u neku drugu ekipu u kojoj će se bolje slagati sa šefovima i timskim kolegom, a Ferari bi bio idealna opcija za novi izazov te pokušaj osvajanja krune s tri različita F1 tima.

I italijanska "Gazzetta dello Sport" prenosi da je Alonso saopštio čelnicima Ferarija da će napustiti tim na kraju sezone. Ova sezona je zasad katastrofalna za Ferari, a Španac je najbolji rezultat ostvario na Velikoj nagradi Mađarske, kada je bio drugi. To je uslovilo niz promjena unutar italijanskog tima, a na kraju i ostavku dugogodišnjeg predsjednika Ferari grupe Luke di Montecemola.

Posljednjih mjeseci dosta se spekulisalo o Alonsovoj budućnosti, pošto on od trenutka kada je došao u Ferari ne krije da želi treću titulu. Od tada je prošlo skoro pet godina, a broj njegovih titula ostao je isti. Pored Mercedesa, tim koji najviše prati razvoj situacije u vezi s Alonsom je Meklaren. Britanski tim ne krije da želi da vidi Španca ponovo u svojim redovima, posebno zbog nove saradnje s Hondom, koja stupa na snagu sljedeće godine. Zbog toga tim na čelu sa Ronom Denisom želi da se postara da u svojim bolidima ima najbolje vozače koji bi mogli da ostvare rezultate kakve su imali Ajrton Sena i Alen Prost u crveno-bijelim bolidima koji su potpisivali Meklaren i Honda. Alonso je posljednjih nedjelja povezivan i sa Red Bulom, a po tom scenariju bi Sebastijan Fetel otišao u italijanski tim. Međutim, iz austrijskog tima su to negirali više puta, jer nisu spremni da se odreknu Fetela, koji pred sobom ima više sezona u Formuli 1 od Alonsa.

Mediji uveliko spekulišu o klauzulama u Alonsovom ugovoru koje bi mogle da mu omoguće odlazak iz Ferarija. Jedna mogućnost je da mu u ugovoru stoji da može da ode ako Ferari ne bude među tri tima u konkurenciji konstruktora. Italijanski tim je negirao, ali je drugi, i to vrlo mogući scenario, da stoji da može da ode ako 1. septembra ima 25 bodova manje od lidera. U ovom trenutku, njegov zaostatak je 99 bodova.

Alonso je i 2007. godine potpisao trogodišnji ugovor s Meklarenom, ali je uspio da se izvuče i vrati u Reno, a potom, kako je sam rekao, ostvari svoj san i pređe u Ferari. Međutim, pošto svoje ciljeve nije ispunio, a niko mu ne garantuje da će to učiniti do kraja ugovora, vrlo je moguće da zaista potraži neko drugo mjesto gdje će imati velike šanse. Odgovore na ta pitanja dobićemo u narednim nedjeljama.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Japana na legendarnoj "Suzuki" 5. oktobra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.