Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mazda RX-9 dolazi 2020. godine

Dugo očekivana Mazda RX-9 sa rotacionim motorom će biti lansirana 2020. godine, odlučio je odbor japanske marke.

Po australijskim medijima, prototip RX-9 će debitovati na automobilskom bijenaleu u Tokiju sljedeće godine, dok će serijska verzija premijeru imati na istom salonu automobila, ali 2019.

Lansiranje 2020. godine će se poklopiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa proslavom stogodišnjice kompanije.

Nade da će se pojaviti nasljednik obožavanog RX-7 i RX-8, podgrijane su kada se pojavio RX Vision koncept u Tokiju prošle godine.

Od tada, Mazda nije otkrivala svoje karte, ali je zaštitila naziv RX-9 i odoborila dizajn, inženjering i proizvodnju.

Očekuje se da će stajling serijskog RX-9 biti manje radikalan u odnosu na RX-Vision koncept, ali će dijeliti osnovne smjernice poput proporcija u vidu duge haube i kratkog „repa“, uz nešto manju ukupnu dužinu.

Anfas će više podsjećati na korporativno dizajnersko rješenje koje krasi Mazdin portfolio, sa višom linijom haube, da bi se bilo u skladu s pravilima za zaštitu pješaka. Naravno, silueta će zadržati nizak i elegantan profil.

Nova generacija SKYACTIV-R rotacionog motora će biti rješenje iz koncepta, što znači da je riječ o 1,6-litarskom agregatu sa dva rotora (800 ccm svaki) i turbo punjačem.

Motor će isporučivati oko 400 ks, što je izuzetna vrijednost, ako se u obzir uzme da će automobil imati masu od manje od 1.300 kilograma.

(vrelegume.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.