OCENE I ANALIZA - ENGLESKA: Kako su poslovali premijerligaši u prelaznom roku? (ANKETA)

Izvor: MozzartSport.com, 02.Sep.2014, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OCENE I ANALIZA - ENGLESKA: Kako su poslovali premijerligaši u prelaznom roku? (ANKETA)

Slika Radamela Falkaa u dresu Mančester Junajteda jutros u 02.32 po centralnoevropskom vremenu koju smo svi čekali, označila je i tačku na nikad zanimljiviji prelazni rok u istoriji fudbala. Zvanično dva, a realno tri i po meseca se kupovalo, prodavalo i pozajmljivalo na fudbalskoj pijaci. Pa, opet ni to nije nekima bilo dovoljno vremena da relaizuju želje i zamisli na fudbalskom tržištu. Zato smo grozničavo pratili dešavanja poslednjeg dana prelaznog roka i trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u minut do 12.

Dan posle, polako može da se podvuče crta. Naravno, najinteresantniji je bilans u engleskoj Premijer ligi. Ostrvljani su se po običaju najviše rasipali novcem, pa je klubova ukupno potrošilo 835 miliona funti (približno jednu milijardu i 48 miliona evra) na pojačanja. Prethodni rekord postavljen prošlog leta je iznosio 630 miliona funti. Široko!

HAL SITI - Po nama pobednik prelaznog roka na Ostrvu. Svaka čast kako su manevrisali i šta su na kraju dobili. Lako je Čelsiju i Mančester Junajtedu da se iživljavaju i plaćaju otkupne klauzule. Tigrovi su ovog leta ostali u minusu 20 miliona, ali su radili pametno. Prvo, zadržali su sve igrače i zaradili sedam miliona evra za šest meseci na Šejnu Longu. Zamenili su ga Abelom Ernandezom od 12 miliona evra koji više nije neozbiljni urugvajski dečko bez samopouzdanja. To je ipak bolji posao od plaćanja 15 miliona evra za Džordana Roudsa, što se umalo nije desilo. Drugi pogodak je dovođenje Toma Insa bez obeštećenja. Osam miliona za Dosona i Dijamea je takođe dobar posao. Sve to su začinili poslednjeg dana prelaznog roka dovođenjem na pozajmicu Gastona Ramireza i Hatema Ben Arfe. To su momci koji umeju da igraju pakleno dobar fudbal i na Stivu Brusu je da ih probudi.

OCENA: Šteta što u minut do 12 nisu uspeli da dovedu i Andrea Ajua, ali i pored toga - 5

MANČESTER JUNAJTED - Nekada je bio dovoljan poziv Aleksa Fergusona, pa da igrač i agent dopuze do Old Traforda, a danas Mančester Junajted u pregovorima dere ko stigne. Istina, trošio je i Fergi, pogađao i promašivao, ali je imao autoritet. Junajted ga ima sve manje. Van Gal je osetio da mnoge stvari ne valjaju i još tokom priprema upozoravao da su pojačanja neophodna. Njega je klub podržao za razliku od Mojesa. Još na početku pijace su razbili kasu za Ereru i Šoa - 73,5 miliona evra! Potom su ispunjene Van Galove želje sa univerzalicma Rohom i Blindom. Pristali su i na Realovih 75+15 miliona za Di Mariju! “Anđeo” bi trebalo da reši “đavolske” muke u snadbevanju loptama. Bolje, ali i skuplje rešenje od Kvardada. Šlag na tortu je bio Falkao! Bez sumnje fantastičan igrač, ali skupa igračka jer bi mogao đavolski da ih košta… Ali, gde je štoper? Gde je zamena za Nemanju Vidića? Benatija i Humels nisu došli i to je ono što fali ovom timu. Nije došao ni motor na sredini poput Vidala ili Karvalja, pa čak bi i De Jong bio jak “mišić”. Englezi jutros lepo napisaše da je Junajted kupio luksuzan nameštaj u kući, ali da je zaboravio da zaključa ulazna vrata kuće. Potrošili su 193 miliona evra, slabo su vodili pregovore oko Kagave, Nanija i Čičarita, a nisu se rešili ni Andersona, Felanija, Valensije, Janga… Jedina dobra prodaja je uvaljivalnje Velbeka za 20 miliona Arsenalu. Veliki troškovi za kupovinu klase, ali i još jači platni spisak. Mogu li Radamel, Vaza i kompanija da daju koliko Evans i družina mogu da prime?

OCENA: U teretani su bildovali ruke, grudi i ramena, a noge su im ostale tanke - 3

KVINS PARK RENDŽERS - Prvo je trebalo počistiti ono što su zabrljali prethodnih godina i rešiti se ogromnih plata isluženih veterana koji ih umalo nisu doveli na rup propasti. Gde god radi Hari Rednap, tu je kao na autobuskoj stanici. Stari Hari je po svom običaju dovodio svoje bivše igrače poput Kranjčara i Sandra, i dalje veruje veteranima poput Rija Ferdinanda, a rešio je da se kocka sa Juventusovim promašajem Islom. U Kolkera i Fera je uloženo po 10 miliona evra, a čini se da ovaj prvi ne vredi te pare. Najbolji potez je dovođenje Edua Vargasa. Ali, i to je pozajmica. Ostao im je Tarabt kojeg su želeli da se reše, ali su makar uspeli da sa platnog spiska skinu ogromne zarade Žulija Cezara, Granera, Benajuna, Parka… Na kraju su doživeli poraz kada su prodali Remija, a nisu doveli Borinija kao zamenu u poslednji čas.

OCENA: Robuju imenima i čini se da opet srljaju, a zbog fijaska sa Borinijem - 2

SAUTEMPTON - Klub u trendu, klub koji su mnogi zavoleli i počeli da ga poštuju. Klub koji je bio jedan od najzanimljivijih u minulom prelaznom roku. Kako je krenulo sa odlascima Poketina i igrača, izgledalo je da će ostati sa omladincima (mada to ne bi bila šteta kakvu školu imaju), ali su očigledno imali jasnu strategiju i zajedno sa novim trenerom Kumanom su odradili dobar posao. Pre svega, ajde da kažemo da su “odrali kožu” Mančester Junajtedu i Liverpulu za Luka Šoa, Adama Lalanu i Dejana Lovrena. Vrede li zaista ti igrači 93 miliona evra? Dodajmo i prodaju Čejmbersa za 20 miliona u Arsenal. E, tako se prave igrači i zarađuje! Ali, zato su “zavrnuli ruku” Šnajderlinu i naterali ga da ostane. A, sada kupovine… Za 42 miliona evra su doveli tri potencijalne zvezde koje bi mogle da vrede duplo više narednog leta. Kuman zna šta može da očekuje od “Holanđana” Tadića i Pelea, a bomba u poslednjim minutima pijace Sadio Mane može da izraste u “monstruma” ako se dobro adaptira iz slabe lige. Kao što su napravili sjajnu trgovinu sa prosečnim Lovrenom, tako će sada pokušati da u tu ulogu ubace Rumuna Gardoša. Na kraju su odlučili da ne trpe nepouzdanog Boruca i kupili su odličnog golmana Forstera iz Seltika. Pozajmicama su se rešili Ramireza i Osvalda, a na isti način su doveli Bertranda i Aldervirelda. Po nama jedini minus je što su dali prevelikih 15 miliona za Šejna Longa… Potrošili 73, inkasirali 120 miliona i opet imaju odličnu ekipu. Bravo Sautempton!

OCENA: Da ne beše Longa, bila bi maksimalna ocena, ovako - 4

STOUK - Kada im vidite obrtna sredstva, rekli bi da je reč o nekom rumunskom klubu, a ne premijerligašu. Potrošili tri miliona, inkasirali tri i po miliona evra. Novac ce očigledno ceni na Britaniji. Nije to više onaj Pulisov Stouk koji je dovodio jeftine i žestoke momke, ali politika kluba je i dalje ista. Mark Hjuz nije poznat kao skroman i preterano lukav menadžer, pa se može reći da je klub dobro prošao jer Hjuzu nije dozvolio nikakve egzibicije. Dovođenje Mamea Dijufa kao slobodnog igrača je odličan potez. Ostatak je skupljanje “otpada” iz drugih klubova, mada je “otpad” u vidu pozajmice Viktora Mozesa luksuz sa klub Stoukovog renomea. Prihvatili su kocku sa Krkićem, opet su pozajmili Asaidija i rešili Rodžersa te muke. Sidvel i Bardsli su “rudari” kakvi su potrebni ovom klubu. Nisu uspeli da realizuju dolaske Sinklera, Jarmolenka ili Ibiševića, ali su zadraži Begovića i Šoukrosa što je za pohvalu.

OCENA: Dosadan prelazni rok na Britaniji, Dijuf nije dovoljan, fali još jedno dobro pojačanje - 2

SANDERLEND - Njihovim navijačima definitivno nije bilo dosadno, pošto su svaki dan čitali o gomili mogućih pojačanja. Nažalost, nije im se ispunila želja da opet dovedu Borinija, jer je 15 miliona ipak bilo previše. Gus Pojet se jedva rešio smešnih pojačanja Paola Di Kanija od prošlog leta koja umalo nisu upropastila klub sa severa. Mnogo imena je ovog leta prošlo kroz “Stadion svetlosti”, ali prave pare se nisu obrtale jer su uglavnom radili na pozajmicama. Jedina ozbiljna transakcija je kupovina Rodvela iz Sitija za 12,6 miliona. Pojetovi potezi vredni pohvale su dovođenja Sebastijana Koatesa i Rikija Alvareza na pozajmice. Sigurno je reč o sjajnim fudbalerima, koji su u Liverpulu i Interu zaslužili veću šansu i bolji tertman. Gus razume južnoamerički mentalitet i mogao bi da iz njih izvuče mnogo. Van Anholt se nije razvio u igrača kakvog su očekivali, ali nije ni loše rešenje. Pantilimon je pouzdan golman. Možda ovo bude i sezona konačne ekplozije Konora Vikama, pa Gus zato nije želeo da ga proda. Faliće im još jedan defanzivac pošto nisu uspeli sa Aldervireldom, Rolandom ili Mikom Ričardson.

OCENA: Odlične pozajmice Alvareza i Koatesa, ali nedostaju Borini i štoper, zato - 3

SVONSI - Odoleli su napadima na Vilfreda Bonija, a “Laudrupovi Španci” su napustili Vels i to je najveća promena. Najviše će se u Velsu žaliti za miljenikom Mićuom. Pre godinu dana su mogli da uzmu 30 miliona za njega, a Bafetembi Gomis nije igrač koji može da ga zameni. Nisu uspeli da otkupe odličnog De Guzmana, ali je povratak Gilfija Sigurdsona više nego dobra zamena. Čini se da su preplatili Federika Fernandeza (10 miliona!?), ali to obično biva kada Italijani prodaju Englezima. Džeferson Montero je igrač čija biografija kaže da mu se ne sme verovati i da igra na mahove. Fabijanski je slabiji golman od Vorma, a makar su lepo prodali Bena Dejvisa.

OCENA: Iako su zadržali Bonija, zbog Gomisa, Montera i Fernandeza naša ocena je - 2

TOTENHEM - Mnogo priče ni oko čega. Nikada mirniji prelazni rok na Vajt Hart Lejnu, novi trener Poketino nije pravio velike rezove. Najviše je platio za levog beka Dejvisa kojeg bi mogao da lansira kao što je to bilo u slučaju Luka Šoa. Pun pogodak je bila kupovina Erika Dajera. Nije mu se ispunila velika želja da dovede bivšeg pulena Morgana Šnajderlina, pošto je Sautempton odbio tri ponude. Pre toga je i PSV Ajndhoven odbio da im proda Memfisa Depaja. Konstantna potraga za štoperom (Ager, Aldervireld, Musakio…) je zaršena dovođenjem Facija iz Sevilje. Nije uspeo da dovede ni napadača, a želeo je Lukakua, Remija, na kraju Velbeka ili Defoa, pa je Soldado morao da ostane. Kao i svakog leta, Totenhem je kupio zadnjeg veznog, a ovoga puta je u pitanju Bendžamin Stambuli kojeg su uzeli ispred nosa Fiorentini i Marseju. Videćemo zašto je vladala tolika jagma za njim… Čini se da su se prelako odrekli Holtbija i Sigurdsona i da je bolje bilo da su umesto njih otišli Tauzend i Lenon.

OCENA: Odbrana je jača, sada je na Poketinovim alhemičarskim sposobnostima da povampiri Soldada, Paulinja, Kirikeša i Lamelu - 3

VEST BROMVIČ ALBION - VBA ima dobru skauting službu i zato su više poslovali sa inostranim partnerima, nego sa Ostrvljanima. Najviše promena je bilo u odbrani. Umesto Ridžvela, Džonsa i Lugana su došli Leskot, Vizdom, Pokonjoli i kostarikansko otkriće Gamboa. Definitivno, bolji grači nego ovi koji su otišli. Bez obeštećenja su doveli Samarasa iz Seltika što je sjajan potez, a pojačanje leta je nigerijski napadač Braun Ideje koji je blistao u Dinamu iz Kijeva. Plaćen je 10 miliona evra. Ofanzivu su zaoštrili i snažnim Varelom i kreativnim Argentincem Blankom kojeg je rat u Ukrajini naterao da beži iz Metalista.

OCENA: Reklo bi se da je ekipa bar 30 odsto jača - 4

VEST HEM - Sem Olardajs je prestao sa egzibicijama i odradio normalan prelazni rok. Neuspešne pozajmice (Armero, Borijelo, Noćerino) su okončane, a odlasci veterana Kola i Dijare se neće osetiti. Jedini ozbiljniji igrač koji je napustio klub je Dijame. Najveće pojačanje je Aleks Song koji je pozajmljen od Barselone. Za mundijalsko otkriće Enera Valensiju, Čekićari su dali čak 15 miliona evra i čini da su se upecali “na prvu” jer su možda mogli i jeftinije da prođu. Kujate i Zarate mogu da budu dobra pojačanja, bekovi Krezvel i Dženkinson će doneti ono što je falilo timu. Amalfitano je dobra akvizicija u minut do 12.

------------------------------------------------------------

Analizu za gornjih 10 klubova, napisao Aleksandar Gligorić.

------------------------------------------------------------

OCENA: Bolje nego ranije, ali ipak su u minusu skoro 30 miliona evra - 3

ARSENAL - Arsen Venger je drugu godinu zaredom doveo igrača iz španskog giganta, ovog puta je Aleksis Sančez stigao za 42,5 miliona evra iz Barse, usledio je i dolazak Debišija, golmana Ospine, ali i talentovanog + Kaluma Čejmbersa, i da se tada završio prelazni rok Tobdžije bi bile i zadovoljne. Ali, posle dugoročne povrede Olivijea Žirua, Jaja Sanogo je ostao jedini pravi napadač u klubu, a kao njegova zamena je doveden igrač koji nije bio potreban direktnom rivalu Mančester Junajtedu – Dani Velbek. Navijači londonskog kluba su opet besni na svog trenera, očekivali su veliko ime kao što je Kavani ili Falkao, a stigao je igrač koji je pokazao da ima kvalitet za Sanderlend ili VBA. Francuz nije uspeo da dovede ni štopera da zameni bivšeg kapitena Vermalena, a ni zadnjeg veznog, fudbaleri koji igraju na ovoj poziciji su najčešće dovođeni u vezu sa prelaskom u Arsenal, ali na kraju će Venger morati da krpi sredinu terena. Ekipu je napustio i Bakari Sanja i sada već tradicionalno prešao u Siti. Navijači iz severnog Londona više neće uživati ni u bravurama NiklasaLorda“ Bendtnera, ali ni Joana Đurua. Karl Dženkinson je prešao u Vest Hem na pozajmicu, a Džoel Kembel se vratio sa iste i konačno će imati šansu da se dokaže na Emiratima.

OCENA - Nedovoljno ambiciozno za tim koji navodno želi da bude u vrhu, pogotovo na ovakvom tržištu – 3

ASTON VILA - Najveće pojačanje Aston Vile ovog leta je bio dolazak Roja Kina na mesto pomoćnog trenera ekipe. Klubu iz Birmingema je bilo najbitnije da sačuva ključne igrače Vlara i Delfa i u tome je na kraju i uspeo. Sredina je ojačana dovođenjem reprezentativca Kolumbije Sančeza, na levom beku će igrati fudbaler koji se već upoznao sa Premijer ligom u dresu Liverepula Ali Sisoko, a bez obeštećenja su stigli Kiron Ričardson, Džo Kol i Filip Senderos. Pol Lamber nije puno ni prodavao, Karim el Ahmadi je pojačao Fejenord, a sa Markom Olbrajtonom je raskinut ugovor. U sudijskoj nadoknadi vremena prelaznog roka doveo i Toma Kleverlija na jednogodišnju pozajmicu, na radost navijača Junajteda.

OCENA - Tiho, nezainteresovano, ali su ipak zadržali bitne igrače – 2

BARNLI - Od tri tima koji su ušli u Premijer ligu, Barnli je najskromnije i najuplašenije ušao na tržište. Tek poslednjeg dana su odlučili da hrabrije ulože novac, te su doveli Džordža Bojda za oko 4 miliona evra. Lukas Jutkijevič se već pokazao kao solidna akvizicija, stigli su i Majkl Kajtli, Stiven Vord, Metju Tejlor, Stiven Rid, kao i Čelsijev Natanijel Čaloba i Mančesterov Majkl Kin na pozajmice. Ali sa klincima i igračima koji su se provlačili po Premijer ligi i nikada nisu imali zapaženije učinke teško da će Barnli izboriti opstanak.

OCENA - Ovo će im biti nauk za budućnost – u Premijer ligi veliko srce mora biti podmazano novcem – 1

ČELSI – Šta god da je Čelsi želeo da uradi to je i uspeo, doveli su prave igrače na pravim mestima, nisu ih preplatili, a klub su napustili nepotrebni igrači, i to za odlične pare. Dijego Kosta je napadač svetske klase, Sesk Fabregas vezista svetske klase, a Filipe Luis je veoma blizu tog nivoa, pritom se iz Atletika vratio najperspektivniji golman Evrope Tibo Kurtoa. Navijače Plavaca je ipak najverovatnije najviše uveselio povratak Didije Drogbe, pogotovo posle odlaska Frenka Lamparda i prelaska u Siti. Još na početku roka Etou je istekao ugovor sa londonskim klubom, David Luiz je prodat PSŽ-u, a onda imao košmaran Mundijal, Romelu Lukaku je otišao za mnogo veće pare nego što je plaćen, Demba Ba je konačno napustio Stamford Bridž, kao i Patrik van Anholt. Kontigent igrača je prosleđen na pozajmicu – Lukas Pijazon, Marko Van Gingkel, Torgan Azar, Viktor Moses, Marko Marin, Čalobah, Oriol Romeu, Gael Kakuta, Rajan Bertrand, Kristijan Atsu, a u finišu roka je i Fernando Tores završio svoje neslavnu karijeru na Stamford Bridžu, kao njegova zamena je doveden Loik Remi, igrač koji će definitivno biti odličan džoker.

OCENA - Od ovoga teško da može bolje, i što se tiče prodaja, a i kupovina  - 5

KRISTAL PALAS – Simpatični klub sa Selharst Parka je verovatno imao i najvećih problema ovog leta što se tiče funkcionera koji su zaduženi za transfere. Prvo je trener Toni Pjulis napustio klub dva dana pre početka sezone, a onda je sportski direktor Ijan Mudi pod optužbama za rasizam, seksizam i finansijske malverzacije podneo ostavku. Negde pre, između, posle i tokom ovih događaja stigli su Džejms Mekartur, Zeki Frajers, Martin Keli, Frejžer Kembel i Bred Hangeland. Vilfred Zaha je ponovo pokazao da ne može bez kluba u kojem je stekao ime, pa se opet vratio na pozajmicu, a na isti način je stigao i Kevin Dojl. Jedino zvučnije ime koje je otišlo iz londonskog kluba je Hose Kampanja.

OCENA - Mršavo, ali imajući u vidu teške uslove dobijaju prelaznu ocenu – 2

EVERTON – Verovatno ni najoptimističniji navijači Karamela nisu verovali da će njihov tim ovog leta potrošiti 38 milion evra na jednog igrača, ali kada je Romelu Lukaku potpisao za tim sa Gudisona, Evertonu je definitvno porasla reputacija. Sledeće pojačanje je bilo više u maniru tima iz Liverpula pošto je došao neafirmisani Muhamed Bešić. Da Roberto Martinez sastavlja opasan tim potvrdio je dolazak Semjuela Etoa, od toliko evropskih klubova trostruki osvajač Lige šampiona je odlučio da se pridruži Miraljasu, Bejnsu i Kolu. Još na početku leta Garet Beri je nastavio karijeru u tamno plavom dresu, ali sada kao punopravni igrač, na pozajmicu je stigao Čelsijev Kristijan Atsu, poslednjeg dana prelaznog roka i mladi Dejvid Enan i to iz Olimpijakosa, koji ga je otkupio ranije tog dana. Klub su napustili igrači za koji je verovatno mali broj navijača i znao da su u ekipi Šejn Dafi, Magaje Gaje i Apostolos Velios.

OCENA - Iznenađenje roka i imaju veoma respektabilan napad, u prvom delu sezone jači od Arsenala – 4

LESTER SITI – Osvajač Čempionšipa je jako ušao u prelazni rok po prelasku u viši rang, a sigurno najzvučnije novo ime je krajem avgusta stiglo bez obeštećenja - Esteban Kambijaso. Lisice su Brajtonu platile 10 miliona evra za Leonarda Uljou, a napadač je već pokazao da je vredan ovog novca. Dani Simpson je stigao iz KPR-a, a Tom Lorens iz Junajteda, dok su Mark Olbrajton, Metju Apson i Džek Barmbi pristigli kao slobodni igrači. Svi igrači koji su napustili klub su otišli u slabije rivale. Poslednjeg dana ipak nisu uspeli da dovedu špica.

OCENA - Nedorečeno, ali zbog Kambijasa i Uljoe zaslužuju – 3

LIVERPUL – Crveni su imali veoma sličan prelazni rok kao Totenhem prošle godine posle prodaje Gareta Bejla. Jednog vrhunskog igrača Luisa Suareza su zamenili nekolicinom, ali barem na vreme. Već rano ovog leta su ugovoreni transferi Rikija Lamberta, Adama Lalane, Emrea Džana i Divoka Origija, dok je poslednji vraćen u Lil na jednogodišnju pozajmicu. Najbitnija vest za navijače Liverpula iz Srbije je dolazak Lazara Markovića, a pored njega su još došli i Alberto Moreno, Dejan Lovren i Havijer Mankiljo iz Atletika na dvogodišnju pozajmicu. Da nije bilo fijaska oko prelaska Loika Remija čelnici kluba sa Enfilda bi u ovom roku – netipično za njih – imali stopostotni učinak na tržištu. Pritom nije sve čisto oko neuspelog transfera Francuza jer je on promenio toliko timova – sada prešao i u Čelsi – da je nemoguće da je svima promakao njegov zdravstveni problem, pa i reprezentaciji Francuske. Umesto njega na Enfild je stigao Mario Baloteli, Brendan Rodžers se kockao, a na kraju sezone će se videti da li je pametno uložio.  Pepe Reina je konačno napustio klub i otišao u Bajern, Martin Keli je shvatio da za njega nema mesta na Enfildu, a Danijel Ager je oduševio sve ljubitelje fudbala širom sveta i vratio se u Brondbi. Vizdom, Asaidi, Jago Aspas, Tijago Ilori, Sebastijan Koates, Luis Alberto su svi i dalje igrači Crvenih, ali će sledeću sezonu provesti noseći dresove drugih klubova.

OCENA - Baloteli je Pandorina kutija i neki „nogometaši“ su malo preplaćeni - 4

MANČESTER SITI – Građani nisu bili aktivni kao prethodnih godina, ali sada nisu imali ni potrebe jer klub ima najčvršću kičmu u Premijer ligi i odlične rezerve na svakoj poziciji, ali su utisak pokvarili u poslednja dva dana roka pokušajem dovođenja Falkaa što ih je koštalo Alvara Negreda, ali i sumom novca koju su izdvojili za Elijakima Mangalu. Pelegrini je na startu doveo Vilija Kabaljera koji je unapređenja na mestu drugog golmana u odnosu na Kostela Pantelimona. Bakari Sanja je kao i mnogi igrači Arsenala pre njega došao na Etihad, i to bez obeštećenja. Iznenađenje je bio dolazak Frenka Lamparda na pozajmicu iz sestrinskog kluba Njujork Sitija.  Posle više od godinu dana su uspeli da realizuju i transfer Fernanda iz Porta, onda su doveli i odmah Valensiji pozajmili Bruna Zukulinija. Kupovine su završene sa 40 miliona evra koji su izdvojeni za na velikoj sceni nedokazanog i mladog Mangalu. Građani su ovde morali da izdvoje manje novca, jer je Bajern Benatiju doveo za 10 miliona manje. Havi Garsija i Džek Rodvel su vratili deo sume za koju su dovedeni- zajedno 19.000.000 evra, Leskotu, pomenutom rumunskom golmanu i Garetu Beriju je istekao ugovor, a Majka Ričards je pozajmljen Fiorentini uz dogovorenu cifru budućeg transfera - 5.500.000 evra. Iznenađenje je odlazak Alvara Negreda poslednjeg dana roka, Špancu se izgleda baš nije svidelo što su čelnici kluba pokušali da dovedu Falkaa, a on je takođe pozajmljen, samo što će sigurno sledećeg leta i zvanično postati igrač Valensije. Džon Guideti na kraju nije napustio redove šampiona Engleske, ali je on ipak za klasu slabiji igrač od odličnog bivšeg igrača Sevilje.

OCENA – Nisu kupovali nerezonski kao ranije, ali će žaliti za Negredom i strepeti oko igara mladog preplaćenog štopera - 3

NJUKASL – Prelazni rok je počeo uzbudljivo i osigurao da će derbi sa Sanderlendom biti dodatno naelektrisan jer je dugogodišnji igrač Crnih mačaka Džek Kolbek pojačao klub za koji navija, i to bez obeštećenja. Svrake su sada već tradicionalno dovele nekoliko igrača iz Lige 1 – Remija Kabelju i Emanuela Rivijea što su definitvno dobri potezi. Pritom je Kabelja došao kao direktna zamena za Hatema Ben Arfu koji je otišao u Hal Siti na pozajmicu. Njukasl je probleme u napadu rešio dovođenjem Siema de Jonga iz Ajaksa - za kojeg se nadaju da neće proći kao prezimenjak Luk -  i pozajmicom Fakunda Fereire iz Šahtjora, a na Sent Džejms Park je stigao i polufinalista Mundijala Deril Janmat. Debuši je otišao u Arsenal, a Mapu Janga Mbiva na pozajmicu u Romu i to poslednjeg dana.

OCENA – Neočekivano dobro urađen prelazni rok, pogotovo u poređenju sa prošlim sezonama - 4

------------------------------------------------------------

Analizu za gornjih 10 klubova, napisao Miloš Stanković. 

------------------------------------------------------------

SVI TRANSFERI U PREMIJER LIGI 

ARSENAL:

Došli (ukupno 101,7 miliona evra): Sančez (Barselona), Čejmbers (Sautempton), Velbek (Mančester Junajted), Debiši (Njukasl), Ospina (Nica).

Otišli (86,3 miliona evra): Vermalen (Barselona), Sanja (Manečster Siti), Dženkinson (Vest Hem*), Bendtner (Volfsburg), Fabijanski (Svonsi), Mijači (Tvente*), Đuru (Hamburg), Park (bez kluba), Mikel (Norič), Velington (Almerija*), Đuru (Hamburg), Kalstrom (Spartak), Vivijano (Palermo).

ASTON VILA:

Došli (ukupno 8,5 miliona evra):
Sančez (Elče), Kleverli (Mančester Junajted), Sisoko (Valensija), Ričardson (Fulam), Senderos (Valensija), Dž. Kol (Vest Hem).

Otišli (7,25 miliona evra): Olbrajton (Lester), El Ahmadi (Fejenord), Helenijus (Alborg*), Delfuneso (Blekpul), Tonev (Seltik*), Sila (Erčije).

BARNLI

Došli (ukupno 8,9 miliona evra): Bojd (Hal), Kajtli (Stouk), Jutkijevič (Midlzbro), Sordel (Bolton), Tejlor (Vest Hem), Vord (Vulverhempton), Rid (VBA), M. Kin (Mančester Junajted*).

Otišli (ukupno 0 evra): Stanislas (Bornmut), Šaloba (Čelsi*), Edgar (Birmingem), Trejsi (Barnsli), Berd (VBA).

ČELSI

Došli (ukupno 106,7 miliona): Dijego Kosta (Atletiko), Fabregas (Barselona), Filipe Luis (Atletiko), Remi (KPR), Pašalić (Hajduk), Drogba (Galatasaraj), Kurtoa (Atletiko), Zuma (Sent Etjen).

Otišli (ukupno 97 miliona evra): David Luiz (PSŽ), Lukaku (Everton), Atsu (Everton*), Eto (Everton), T. Azar (Borusija M.*), Pjazon (Ajntraht F.*), Tores (Milan*), Van Ginkel (Milan*), Ba (Bešiktaš), Bertrand (Sautempton*), Kol (Roma), Mozes (Stouk*), Romeu (Štutgart*), Marin (Fiorentina*), Mekehran (Vistese*), Čaloba (Barnli*), Valas (Vitese*), Van Anholt (Sanderlend*), Kakuta (Rajo Valjekano*), Lampard (Njujork Siti), Pašalić (Elče*).

KRISTAL PALAS

Došli (ukupno 15,7 miliona evra): Mekartur (Vigan), Frajers (Totenhem), Keli (Liverpul), Kembel (Kardif), Hangeland (Fulam), Dojl (Vulverhempton*), Zaha (Mančester Junajted*).

Otišli (ukupno 14 miliona evra): Hant (Notingem F.*), Marej (Reding*), Dikgačoi (Kardif), Kampanja (Sampdorija), Dojl (Vulverhempton*), Par (Ipvič), Gebidon (Kardif), Moksi (Bolton), Aleksander (Harts).

EVERTON

Došli (ukupno 40,1 miliona evra): Lukaku (Čelsi), Bešić (Ferencvaroš), Eto (Čelsi), Atsu (Čelsi*) Beri (Mančester Siti), Birn (Mančester Junajted), Enan (Olimpijakos).

Otišli (ukupno 2 miliona evra): Velios (Lirs), Dafi (Blekburn), Delufeu (Barselona), Traore (Monako)

HAL SITI

Došli (ukupno 41 miliona evra): Ernandez (Palermo), Snodgras (Norič), Livermor (Totenhem), Dijame (Vest Hem), Doson (Totenhem), Robertson (Dandi), Megvajer (Šefild J.), Ramirez (Sautempton*), Ben Arfa (Njukasl*).

Otišli (ukupno 18,7 miliona evra): Long (Sautempton), Frajat (Notingem F.), Bojd (Barnli), Prošvic (Brentford), Koren (Melburn), Stjuart (Ipsvič).

LESTER

Došli (ukupno 13,8 miliona): Uloa (Brajton), Simpson (KPR), Lorens (Mančester Junajted), Kambijaso (Inter), Apson (Brajton), Olbrajton (Aston Vila), Pauel (Mančester Junajted*), Hamer (Čarlton).

Otišli (ukupno 0 evra): Sent Ledžer (bez kluba), Futač (Mersin), Filips (kraj karijere), Vitbred (Derbi), Dajer (Votfrod).

LIVERPUL

Došli (ukupno 151,4 miliona evra):
Lalana (Sautempton), Lovren (Sautempton), Marković (Benfika), Baloteli (Milan), Moreno (Sevilja), Origi (Lil), Čan (Leverkuzen), Lambert (Sautempton), Mankiljo (Atletiko Madrid*).

Otišli (ukupno 93 miliona evra): Suarez (Barselona), Ager (Brondbi), Asaidi (Stouk*), Origi (Lil*), Aspas (Sevilja*), Luis Alberto (Malaga*), Reina (Bajern), Vizdom (VBA*), Koates (Sanderlend*), Ilori (Bordo*), Ibe (Derbi*), Keli (Kristal Palas), Robinson (KPR), Sisoko (Valensija).

MANČESTER SITI

Došli (ukupno 65,5 miliona evra)
: Mangala (Porto), Fernando (Porto), Kabaljero (Malaga), Sukulini (Rasing), Lampard (Njujork Siti), Sanja (Arsenal).

Otiošli (ukupno 33,5 miliona evra): Negredo (Valensija*), Havi Garsija (Zenit), Ričards (Fiorentina*), Rodvel (Sanderlend), Leskot (VBA), Beri (Everton), Sukulini (Valensija*), Pantilimon (Sanderlend), Lopeš (Lil*).

MANČESTER JUNAJTED

Došli (ukupno 193,5 miliona evra): Di Marija (Real Madrid), Šo (Sautempton), Erera (Atletik Bilbao), Roho (Sporting), Blind (Ajaks), Falkao (Monako*), Milinković Savić (Vojvodina).

Otišli (ukupno 41,7 miliona evra): Velbek (Arsenal), Kagava (Borusija D.), Čičarito (Real Madrid*), Nani (Sporting*), Vidić (Inter), Evra (Juventus), Ferdinand (KPR), Bitner (Dinamo Moskva), Pauel (Lester*), Makeda (Kardif), Bebe (Benfika), Enrikez (Dinamo Z.), Gigs (kraj karijere), Birn (Everton), M. Kin (Barnli*), Milinković Savić (Vojvodina*), Lorens (Lester).

NJUKASL

Došli (ukupno 33 miliona evra):
Kabelja (Monpelje), S. De Jong (Ajaks), Riviere (Monako), Janmat (Fejenord), Perez (Tenerife, Fereira (Šahtjor*), Kolbek (Sanderlend).

Otišli (ukupno 16,2 miliona evra): Debiši (Arsenal), Janga Mbiva (Roma*), Ben Arfa (Hal*), R. Amalfitano (Dižon), Ameobi (Gazijantep), Marvo (Gengan), L. De Jong (Borusija M.).

KVINS PARK RENDŽERS

Došli (ukupno 42,1 miliona evra):
Kolker (Kardif), Fer (Norič), Sandro (Totenhem), Mač (Kardif), Mekarti (Reding), Robinson (Liverpul), Isla (Juventus*), Ferdinand (Mančester Junajted), Kranjčar (Dinamo Kijev*), Vargas (Napoli*), Sandro (Totenhem).

Otipšli (ukupno 19,7 miliona evra): Remi (Čelsi), Granero (Real Sosijedad), Dijakite (Al Itihad*), Simpson (Lester), O’Nil (Norič), Žulio Cezar (Benfika), Džonson (bez kluba), Benajun (Makabi Haifa), Park (Kraj karijere), Jang (kraj karijere), Hjuz (Brajton).

SAUTEMPTON

Došli (ukupno 73,2 miliona evra):
Mane (Red Bul Salcburg), Long (Hal), Tadić (Tvente), Forster (Seltik), Pele (Fejenord), Gardoš (Steaua), Aldervireld (Atletiko*), Bertrand (Čelsi*).

Otišli (ukupno 119,5 miliona evra): Šo (Mančester Junajted), Lalana (Liverpul), Lovren (Liverpul), Lambert (Liverpul), Čejmbers (Arsenal), Osvaldo (Inter*), Ramirez (Hal*).

STOUK

Došli (ukupno 3 miliona evra)
: Krkić (Barselona), Asaidi (Liverpul*), Mozes (Čelsi*), Dijuf (Hanover), Bardsli (Sanderlend), Sidvel (Fulam).

Otišli (ukupno3,8 miliona evra): Kajtli (Barnli), Džerom (Norič), Eterington (bez kluba), Šoton (Derbi*), Agudelo (bez kluba).

SANDERLEND

Došli (ukupno 18,7 miliona evra):
Rodvel (Mančester Siti), Bakli (Brajton), Van Anholt (Čelsi), Alvarez (Inter*), Koates (Liverpul*), Pantilimon (Mančester Siti), Džons (KPR), Gomez (Vigan).

Otišli (ukupno 9 miliona evra): Skoko (Njuels), Kolbek (Njukasl), N’Diaje (Betis), Gardner (VBA), Bardsli (Stouk), Vihan (Notingem F.), Vestvud (Šefild V.), Kueljar (Norič), Dosena (bez kluba), Verđini (Estudijantes), Karlson (Nordsjeland), Ustari (Njuels), Čelustka (Trabzon), Alonso (Fiorentina).

SVONSI:

Došli (ukupno 26,8 miliona evra): Sigurdson (Totenhem), Fernandez (Napoli), Montero (Morelija), Emnes (Midlzbro), Gomis (Lion), Fabijanski (Arsenal), Kerol (Totenhem*).

Otišli (ukupno 29,6 miliona evra): Miću (Napoli*), Dejvis (Totenhem), Ernandez (Al Arabi), Ćiko (Lekvija), Vorm (Totenhem), Kanjas (Espanjol), Posuelo (Rajo Valjekano), N’Gog (Rems), De Guzman (Viljareal), Vaskez (Hetafe).

TOTENHEM

Došli (ukupno 41,84 miliona evra)
: Dejvis (Svonsi), Facio (Sevija) Stambuli (Monpelje), Vorm (Svonsi), Dajer (Sporting), Jedlin (Sijetl).

Otišli (ukupno 34,52 miliona evra): Sigurdson (Svonsi), Sandro (KPR), Livermor (Hal Siti), Frajers (Kristal Palas), Doson (Hal Siti), Falke (Đenova), Gomeš (Votford), Holtbi (Hamburger*), Jedlin (Sijetl*).

VBA

Došli (ukupno 15,9 miliona evra)
: Ideje (Dinamo Kijev), Gamboa (Rozenborg), Blanko (Metalist), Pokonjoli (Hanover), Samaras (Seltik), Leskot (Mančester Siti), Bard (Barnli), Vizdom (Liverpul*), Varela (Porto).

Otišli (ukupno 2,3 miliona evra): Torn (Derbi), Gejl (Šruzberi), Ridžvel (Portland), Gera (Ferencvaroš), Lugano (bez kluba), Rid (Barnli).

VEST HEM

Došli (ukupno 32,25 miliona evra):
Valencija (Pačuka), Kujate (Anderleht), Sako (Mec), Kresvel (Ipsvič), Aleks Song (Barselona*), Dženkinson (Arsenal*), Amalfitano (Marselj), Mauro Zarate (Velez)

Otišli (ukupno 4,4 miliona evra): Dijame (Hal), Tejlor (Barnli), Kol (Aston Vila), Kolison (?), Mekartni (?), Maiga (Mec*), Dijara (bez kluba).
Pogledaj vesti o: Manchester United

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.