Nema “pauka“ za Žozeov autobus!

Izvor: MozzartSport.com, 26.Apr.2015, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema “pauka“ za Žozeov autobus!

U slučaju da ostane neporažen na Emiratima, Čelsi bi sačuvao 10 bodova prednosti nad Arsenalom i praktično dobio šampionsku trku u Premijer ligi

Upitan da prokomentariše Čelsijevu minimalnu pobedu nad Mančester Junajtedom u derbiju prethodnog, 33. kola Premijer lige, menadžer Arsenala Arsen Venger je prosiktao sledeće: "Potpuno sam ignorisao taj događaj. Čelsi je pobedio sa 1:0, kažete? >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Kakvo iznenađenje..." Tako je Francuz započeo rat nerava s kolegom Žozeom Murinjom uoči londonskog derbija (nedelja, 17:00, Sportklub 1) koji bi mogao da reši šampionsku trku, budući da lider ima 10 bodova viška u odnosu na Tobdžije, s tim da je i jednima i drugima preostalo da odigraju još šest utakmica.

Čak i da Čelsi dolazi u severni deo britanske prestonice s manjom bodovnom prednošću Murinjo bi, sigurni smo, išao s ciljem da ostane neporažen u duelima s Vengerom, čovekom s kojim je godinama na "ratnoj nozi". Igrači su dolazili i odlazili, ali Portugalac je uvek iznalazio rešenja za sve taktičke zamisli čuvenog stručnjaka kojeg je svojevremeno nazvao "voajerom s dugačkim teleskopom", aludirajući na Vengerovu sklonost ka gledanju u tuđe dvorište, uglavnom Čelsijevo. Sama činjenica o nepobedivosti Specijalnog označava veliku prednost Čelsijevih fudbalera jer nije svejedno da li istrčavaju na travnjak stadiona na kojem obično gube ili uglavnom pobeđuju, i obratno. U tom kontekstu, Arsenalova serija od osam prvenstvenih pobeda više-manje gubi na značaju. Uostalom i Čelsi je vezao četiri trijumfa u ligi i to na mnogo manje impresivan način, što rečito govori o mentalnoj snazi i samopouzdanju družine sa Stamford Bridža.

Da se vratimo na tezu koja kaže da će Čelsi igrati defanzivno, odnosno, da će sredinu terena prepustiti rivalu i ograničiti se na kontranapade. Ne samo da Murinjo nije pobornik "ajmo, ajde, svi u napad" filozofije, već je u neku ruku to rešenje i iznuđeno zbog toga što su sva trojica njegovih napadača, Dijego Kosta, Didije Drogba i Loik Remi povređeni (mada postoji slabašna mogućnost da se potonji pojavi u sastavu). Stoga će gosti imati čoveka više u veznom redu, pa će Arsenal imati veoma sužen prostor za kratke pasove koje neguje, dok bi Eden Azar kao "lažna devetka" i jedan od najkvalitetnijih svetskih fudbalera u igri "jedan na jedan" mogao da napravi grdne probleme Arsenalovom sporom štoperskom tandemu Mertezaker–Košćelni.

Rezime je jednostavan: na Emiratima ne vidimo keca – ne zaboravite da Plavci u dosadašnjem toku sezone nisu izgubili od protivnika koji su na prvih pet mesta na tabeli – a sumnjamo i u više od dva gola – samo jedan od šest okršaja Vengera i Murinja na ovom stadionu otišao je u 3+. Ako baš volite da se zabavljate, pokušajte sa tačnim rezultatom 1:1.

FAKTOR MATIĆ

Jedna od ključnih, ako ne i najbitnija, figura utakmice trebalo bi da bude Nemanja Matić. Bez ikakve dileme srpski reprezentativac je među najboljim defanzivnim veznim fudbalerima na svetu i ako bude na svom uobičajenom nivou Arsenalove šanse da savlada komšije biće minimalne. Matićevo besprekorno „čitanje“ i kvarenje protivničkog sistema, potpomognuto neumornim trčanjem ispred zadnje linije Plavaca, odličan pregled saigračkih pozicija i precizan pas koji otvara brze kontranapade često su rešavali utakmice, a treba naglasiti i da sa visinom od 194 cm nekadašnji vezista Benfike ima značajnu ulogu i u odbrambenim, i u ofanzivnim prekidima.

ARSENAL - ČELSI

Stadion Emirati. Početak: Nedelja, 17.00. Sudija: Majkl Oliver;

ARSENAL: Ospina – Debiši, Mertezaker, Koščijelni, Monreal – Kokelan, Kasorla – Remzi, Ezil, Sančes – Žiru; Trener: Arsen Venger;

ČELSI: Kurtoa – Ivanović, Kejhil, Teri, Aspilikueta – Matić, Zuma – Ramires, Fabregas, Vilijan – Azar; Trener: Žoze Murinjo;

VENGEROV KOŠMAR IZ SETUBALA

Pomenuli smo da Arsen Venger nikad nije pobedio Žozea Murinja, što je veoma bitna stavka uoči njihovog 13. duela: Portugalac iz Setubala u sedam navrata potpuno je nadmudrio Francuza iz Alzasa, dok pet susreta nije imalo pobednika, a gol-razlika na tim utakmicama je 21:6 za Plavce. Posebno je zanimljivo da je Profesor naleteo na Specijalnog prilikom svoja dva velika jubileja, 500. i 1.000. meča na klupi Arsenala, i oba puta kući je otišao pokunjen, pogotovu posle debakla rezultatom 0:6, 22. marta prošle godine - Žoze se tada baš pobrinuo da njegovom starom neprijatelju "hiljadarka" presedne za sva vremena.

MAKL OLIVER - ČELSIJEVA TALIJA

Veliki londonski derbi, i to po prvi put u karijeri sudiće tridesetogodišnji Majkl Oliver, drugi najmlađi arbitar u Premijer ligi. Momak rođen u okolini Njukasla koji je 2012. zadužio znak FIFA-e ove sezone vodio je 24 prvenstvena meča na kojima je pokazao 85 žutih (3,54 u proseku) i pet crvenih kartona. Inače, Oliver je mnogo više sreće donosio Plavcima, koji sa njim kao glavnim sudijom imaju skor 8-1-1 (podaci se odnose na Premijer ligu), dok je Arsenalov bilans 2-3-5. Pritom, sve tri utakmice koje mu je Oliver sudio u dosadašnjem delu šampionata Čelsi je rešio u svoju korist (3:1 u Barnliju, 2:0 protiv Vest Hema i 3:2 u Halu), dok je Tobdžijama delio pravdu u dva navrata, i oba susreta završena su bez pobednika (1:1 sa Totenhemom kod kuće i 2:2 sa Liverpulom na Enfildu).

NAŠI PREDLOZI

Zbog svega nabrojanog nekako ne verujemo u Arsenal. Pre biramo duplu šansu X2, mali broj golova, pa čak i tačan rezultat 1:1. U MOZZART kladionicama ta tri tipa vredna su kvota 1,47, odnosno 1,76 i čak 6,50 na tačan rezultat.

X2              1,47

0-2              1,76

TR 1:1        6,50

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Arsen(al) ne može sa Murinjom, Čelsi pred titulom!

Izvor: Sportske.net, 26.Apr.2015

Arsenal nije uspeo da zabeleži pobedu protiv prvoplasiranog Čelsija u derbiju Premijer lige tako da je Murinjo na korak od titule šampiona. Arsenal nije pobedio nakon osam vezanih utakmica...Arsenal nije uspeo da uhvati poslednji voz za osvajanje titule šampiona Premijer lige, izvesno je da će trofej...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.