GOLMAN ILI ČUDOTVORAC: Dijego Alves doktorirao na penalima! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 25.Jan.2015, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOLMAN ILI ČUDOTVORAC: Dijego Alves doktorirao na penalima! (VIDEO)

Od 35 najstrožih kazni u Primeri, samo 17 je pretvoreno u gol kada je golman Valensija stajao među stativama. Jedini može da se pohvali da je odbranio šuteve sa kreča Mesiju, Ronaldu, Forlanu, Dijegu Kosti, Rakitiću, Mandžukiću...

Kada bi vas neko pitao ko je najveći majstor za odbranu penala od aktuelnih čuvara mreže, sigurno biste se odlučili za Nojera (Bajern), Kurtou (Čelsi), Handanovića (Inter), Bufona (Juventus), Kasiljasa (Real Madrid), De Heu (Mančester >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Junajted)... I pogrešili biste, jer je kralj bele tačke Dijego Alves, golman španske Valensije! Penal majstrostvo demonstirao je i večeras kada je  „skinuo“ jedanaesterac Karlosa Bake i Slepim Miševima trasirao put ka pobedi.

Iskusni 29-godišnji Brazilac, koji je već osam sezona na terenima Primere, prava je noćna mora za penaldžije. Od 35 jedanaesterca u španskom fudbalskom šampionatu, kada se Alves nalazio na gol-liniji, samo 17 puta je lopta završila u mreži! Alves je odbranio 15 udaraca, jednom je pogođena stativa, jednom prečka, a jednom je lopta otišla pored gola. Dakle, svaki drugi penal Dijego Alves je zaustavio. Neverovatno!

Podvig „jedinice“ Valensije je još veći ako se vidi kome je sve odbranio jedanaesterce...

Verovatno nijedan čuvar mreže na planeti ne može da se pohvali da je nadmudrio Mesija, Kristijana Ronalda, Dijega Forlana, Dijega Kostu, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića, Fernanda Ljorentea... Posebno ga je upamtio nekadašnji napadač Sevilje Frederik Kanute kojem je dva puta odbranio jedanaesterac, dok je po tri puta bio koban po Atletiko Madrid, Atletik Bilbao i Sevilju! Ove sezone već je imao dve uspešne intervencije u duelima sa Sikeirom (Atletiko) i Oreljanom (Selta).

NA ODBRANU OD ZUBIZARETINOG REKORDA

Sa 15 odbranjenih penala u Primeri Dijego se već našao na drugom mestu svih vremena, te ga samo još jedna parada deli od rekordera Andonija Zubizarete. Ipak, nekadašnji golman Barselone, Atletik Bilbaa i Valensije je imao znatno slabiji procenat uspešnosti od tek 15 odsto zaustavljenih udaraca sa bele tačke.

Ali koja je tajna Dijega Alvesa? Stručnjaci tvrde hladnokrvnost i neverovatan refleks. Voli da se nadmudruje s fudbalerima udaljenim 11 metara od njega, čeka protivnike sve do poslednjeg trenutka, uglavnom pravi dve finte dok se igrač zaleće...

„ Ne radi se samo o sreći ili intuiciji. To nije ni 50 odsto. Tajna je u višednevnom studiranju rivala, svakog njihovog pokreta, kako se zaleću, gde gledaju, da li dižu ruke“, kaže Anhel Ferez, trener golmana koji je s njim radio u Almeriji.

I sve to u režiji čuvara mreže koji dolazi iz zemlje petostrukih svetskih šampiona koji su uvek bili poznati po najboljim golgeterima i najgorim golmanima. Ništa čudno, jer je među dečacima na brazilskim plažama i uličnim terenima uvek najteže naći onog koji će stajati na golu. Ipak, poslednjih decenija Brazil je lansirao nekoliko vrsnih golmana, od Tafarela, Dide, Žulija Cezara, pa do Dijega Alvesa.

Iza 29-godišnjeg čuvara mreža je trnovit put do slave. Počeo je karijeru u Atletiko Mineiru, prvi evropski angažman pronašao je u Almeriji koja je tada tek ušla u Primeru, da bi prve dve godine u Valensiji uglavnom delio minutažu sa Gvaitom. Ipak, u poslednje dve sezone se izborio za „jedinicu“, potpisao je novi ugovor do 2019. godine, a novi (stari) selektor Brazila Dunga mu sve češće ukazuje priliku u nacionalnom timu za koji je debitovao još 2011.

Dijego Alves je konačno dočekao svojih pet minuta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SVE ODBRANE

1. KANUTE   Sevilja

2. VIKTOR    Valjadolid

3. VERDU     La Korunja

4. JESTE         Bilbao

5. EDU           Betis

6. FORLAN               Atletiko M.

7. RONALDO           Real M.

8. NEKUNAM          Osasuna

9. LJORENTE           Bilbao

10. SAN HOSE         Bilbao

11. KANUTE Sevilja

12. ADRIJAN            Rasing

13. MESI        Barselona

14. MANDŽUKIĆ    Bajern

15. RAKITIĆ Sevilja

16. D. KOSTA           Atletiko M.

17. SIKEIRA Atletiko M.

18. ORELJANA        Selta

19. BAKA      Sevilja

(NAPOMENA: igrač i klub kojem je Alves odbranio penal)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKORDI PRIMERE

1. ZUBIZARETA (Španija)  16

2. D. ALVES (Brazil)            15

3. KANJIZARES (Španija)   13

4. PALOP (Španija)   12

5. SEZAR (Španija)   11

6. KASILJAS (Španija)  10

6. VALDES (Španija)    10

6. FRANKO (Argentina)   10

(NAPOMENA: golman, zemlja i broj odbranjenih penala u Primeri)



(Foto Action Images)
Pogledaj vesti o: Manchester United

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.