Sofija se osmehom zahvalila

Izvor: Vesti-online.com, 22.Maj.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofija se osmehom zahvalila

Protekle nedelje (10. maja) ljupka Sofija Nikolić iz Zemuna, rođena sa rascepom između dušnika i jednjaka, proslavila je svoj drugi rođendan. Slavlju u okviru najmilijih nismo prisustvovali, ali smo već narednog dana stigli u posetu ovoj maloj lepotici i to ne praznih ruku. Tog dana, kao rođendanski poklon, uručili smo joj deo priloga od 100 evra, koje joj je poslao Mitar Žuža iz Pariza, veteran i član dva udruženja: Srba Republike Srpske (ASRS) i Svesrpske zajednice Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << (SZF).

- Iako sam za Sofijin rođendan poželela da pojede parče torte, to se nije dogodilo. Doduše, kako je prethodila Sofijina fantastična faza, kada je jela pet obroka dnevno, mislila sam to je to. Naše dete se projelo, poješće i svoje parče rođendanske torte. Međutim, došlo je do zasićenja i Sofija je pred rođendan počela da odbija hranu. Konsultovali smo se sa lekarima i rekli su nam da je pustimo, da je ne forsiramo i ne nudimo hranu agresivno, što smo i učinili, pa je počela polako da se vraća i da uzima lagano obroke. Čak uzima i keksiće od dece u parku i sa apetitom ih ručka. Inače, voli da je okružena decom i da se igra, a u toj igri lakše prihvata hranu. Sve to govori da su se fistule zalepile, nije životno ugrožena i to nam donosi neopisivu radost - rekla je majka Bojana, poželevši nam dobrodošlicu.

Sofija nas je častila osmehom. Nismo mogli da ne primetimo i koliko je porasla, koliko je radoznala i mila. A, ubrzo nam je pokazala šta sve ume i može od poslednjeg puta kada smo je videli i posetili. Budući da ne može da govori, naučila je da gestikulacijom, mimikom, ali i ispuštanjem tonova komunicira sa okolinom. Ipak, majka Bojana ih sve najbolje i nepogrešivo razume i dešifruje u sekundi. Možda to onima koji nisu ispratili Sofijin trnovit put ne bi bilo ništa posebno, ali razlog za slavlje i sreću i te kako postoji. Posebno kada se uzme u obzir da je ovaj mali borac više od osam meseci proveo u pariskoj bolnici Neker, gde su se lekari zdušno borili za njen život i zdravlje.

- Hvala tom divnom čoveku što se setio Sofije, kao i na ovom daru koji ćemo iskoristiti isključivo da joj kupimo ono što joj je najpotrebnije, a možda bude i za par lepih letnjih haljina. Ono što je takođe važno to je da ćemo 10. jula otići u Pariz na kontrolni pregled, a tada ćemo saznati i sve pojedinosti oko daljeg toka Sofijinog lečenja, tačnije šta bi sve u budućnosti trebalo da uradimo. Naravno pod uslovom da sve bude kako treba.

Svakako, u francuske stručnjake imam najviše poverenja i znam da će nam predstaviti stvari onakve kakvim jesu. U međuvremenu, i dalje sa svakom kašikom hrane koju dajem Sofiji, gledam da ta hrana ne izlazi kroz kanilu, toga se najviše plašim - istakla je majka Bojana, koja svakodnevno vežba sa ćerkicom kako bi je što bolje osposobila za život i komunikaciju sa okolinom, što je i najvažnije za njen razvoj.

Otišli smo od Nikolića puna srca. Čak nas je i Sofija ispratila, veselo nam pozirajući. Šta još sve čeka ovog malog anđela ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno, na tom putu neće biti sama.

Mislio je Mitar Žuža, rodom iz Ostrošca, na još jednu ljupku devojčicu, imenjakinju Sofije Nikolić. Reč je o trogodišnjoj Sofiji Sušić iz Nikšića, koja je uz pomoć čitalaca "Vesti", uprkos mnogim problemima, zbog retkog oboljenja mozga, lišencefalije, genetski uzrokovanog, a za koje savremena medicina još nije našla lek, danas mnogo bolje. I njoj je uputio dar od 100 evra, koji smo prosledili na kućnu adresu njenih roditelja.

- Za koji dan ćemo Sofiju voditi na terapije u Institut u Igalu, a to njoj mnogo znači i jedino je što joj pomaže. Ovaj dar će nam delimično olakšati i sam boravak tamo, na čemu se najtoplije zahvaljujemo našem zemljaku iz Pariza. Iako naša Sofija i dalje kasni u razvoju, i još kuburi sa epi-napadima, nadamo se i verujemo da će jednog dana ozdraviti. Za to je potrebno mnogo truda, rada i naravno finansija, ali verujemo da će naša Sofija prvo početi samostalno da sedi, kasnije puzi i možda u bliskoj budućnosti napravi i svoje prve korake, a i mi ćemo dati sve od sebe, jer ona je naša radost neopisiva uprkos svim problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo - rekao je otac Svetozar Sušić.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić,   Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.