Predsedništvo krije koliko koštaju odlikovanja

Izvor: Danas, 01.Mar.2015, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo krije koliko koštaju odlikovanja

- Otkako je krajem maja 2012. stupio na dužnost predsednika Srbije, Tomislav Nikolić je dodelio 481 odlikovanje, od kojih je većina medalja. Prema podacima koje je Danas dobio iz Predsedništva Srbije, Nikolić je 2012. dodelio 191 odlikovanje - 18 ordena i 173 medalje, 2013. godine 63 odlikovanja - 32 ordena i 28 medalja, a prošle godine 138 odlikovanja, od kojih su 32 ordena i 106 medalja.

Ove godine, tačnije na Dan državnosti, predsednik Nikolić je odlikovao 89 >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pojedinaca i institucija Sretenjskim ordenom prvog, drugog i trećeg stepena za naročite zasluge u naučnim, kulturnim, sportskim, prosvetnim, javnim, zdravstvenim, pedagoškim i bezbednosnim oblastima. Među njima su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, američki naučnik Noam Čomski i profesorka Smilja Avramov.

Iako smo nekoliko puta od pres-službe predsednika Srbije tražili podatke o tome koliko je državu koštalo Nikolićevo dodeljivanje odlikovanja, nismo dobili precizan odgovor. Tačnije, rečeno nam je da je jedan broj odlikovanja izrađen u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike i pre stupanja na dužnost Nikolića.

"Izrada ordenja i medalja koje predsednik Republike dodeljuje se finansira iz sredstava Generalnog sekretarijata predsednika Republike koja su za tu namenu predviđena budžetom za tekuću godinu", kažu u Predsedništvu Srbije. Kako ističu, za vreme svog predsedničkog mandata Slobodan Milošević je dodelio 1.115 odlikovanja, Vojislav Koštunica 3.105, Boris Tadić 368. Inače, Tadić je 2010. doneo ukaz o oduzimanju odlikovanja Miloradu Ulemeku Legiji i još trojici nekadašnjih čelnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) - Miloradu Bracanoviću, Dušku Maričiću i Nenadu Bujoševiću.

Božović: Neujednačen kriterijum

Na pitanje Danasa da prokomentariše učestalo dodeljivanje odlikovanja predsednika Nikolića, kulturolog Ratko Božović objašnjava da je primetan "neujednačen kriterijum". Kako dodaje, predsednik se ponaša kao da je dodeljivanje odlikovanja njegova privatna stvar, a u stvari bi trebalo da ima argumentaciju za to. "Onaj koji daruje drži ruku iznad onoga kome daje dar", podseća na izreku Božović i dodaje da će Nikolić sigurno i ubuduće nastaviti da dodeljuje ordene i medalje, "jer javnost ne utiče mnogo na njega".
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko koštaju odlikovanja?

Izvor: B92, 02.Mar.2015, 00:18

Otkako je krajem maja 2012. stupio na dužnost predsednika Srbije, Tomislav Nikolić je dodelio 481 odlikovanje, od kojih je većina medalja...Prema podacima koje je Danas dobio iz Predsedništva Srbije, Nikolić je 2012. dodelio 191 odlikovanje - 18 ordena i 173 medalje, 2013. godine 63 odlikovanja...

Nastavak na B92...

Predsedništvo krije koliko koštaju odlikovanja

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2015

Otkako je krajem maja 2012. stupio na dužnost predsednika Srbije, Tomislav Nikolić je dodelio 481 odlikovanje, od kojih su većina medalje...Nikolić je 2012. dodelio 191 odlikovanje - 18 ordena i 173 medalje, 2013. godine 63 odlikovanja - 32 ordena i 28 medalja, a prošle godine 138 odlikovanja, od...

Nastavak na Radio 021...

Koji predsednik je dodelio najviše odlikovanja?

Izvor: Mondo, 02.Mar.2015

Ne, nije Tomislav Nikolić. Apsolutni rekorder je Vojislav Koštunica!..Foto: Tanjug, Dragan Stanković..Od stupanja na dužnost predsednika Srbije, maja 2012, Tomislav Nikolić dodelio je.. 481 odlikovanje, od kojih je većina medalja, a ta priznanja se finansiraju iz sredstava Generalnog sekretarijata...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.