Izvor: RTV 5, 27.Maj.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi parlament 30. ili 31. maja

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović rekla je danas da će konstitutivna sednica novog saziva parlametna i sednica na kojoj će novoizabrani predsednik Republike Tomislav Nikolić položiti zakletvu biti održane u sredu 30. maja ili četvrtak 31. maja. Nakon toga bi Nikoliću I formalno počeo petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije. U Skupštini Srbije, koja ima ukupno 250 mesta, poslaničke mandate imaće 11 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << u parlamentu bi svoje poslanike moglo da ima čak 40 političkih stranaka čiji se kandidati nalaze na izbornim listama stranaka koje su prešle izborni cenzus.

U novom skupštinskom sazivu najviše poslanika, njih 116, živi u
Beogradu, sa Kosova će ih biti petoro, a medju 250 poslanika, trebalo bi da bude 81 žena. Narodna skupština se smatra konstituisanom potvrdjivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.
Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika parlamenta,
predsedava najstariji narodni poslanik, a ako to najstariji poslanik
ne može ili ne želi, predsedava sledeći najstariji prisutni
poslanik. Predsedavajućem u radu pomaže po jedan najmladji narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Skupštine. Pored potvrdjivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik
parlamenta, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar.
Po pravilu, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić,   Tomislav Nikolić

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.