Nikolić i Tadić pregovaraju o formiranju nove vlade!

Izvor: Kurir, 24.Maj.2012, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Tadić pregovaraju o formiranju nove vlade!

Upravo su razgovori između DS i SNS razlog što demokrate na pregovore nisu pozvale SPS, sa kojim su 8. maja potpisale saradnju

BEOGRAD - Preokret!

Demokratska stranka
još uvek nije počela pregovore sa Socijalističkom partijom Srbije o formiranju buduće vlade iako je dogovor o saradnji postignut 8. maja, kad je stranka Ivice Dačića podržala Borisa Tadića u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << drugom krugu predsedničkih izbora. Odgovor na pitanje zašto demokrate čekaju odgovor najverovatnije leži u tome, kako je Kurir ekskluzivno saznao, zato što se vode ozbiljni pregovori između Borisa Tadića i Tomislava Nikolića oko vlade DS - SNS.

Vučiću Beograd

- Naprednjaci su spremni da daju mesto premijera DS, jer je njihov čovek predsednik Srbije. Tu koaliciju podržava i međunarodna zajednica, jer bi vlada bila stabilnija i omogućila bi se komotnija promena Ustava. Ali, glavni problem je kako bi to objasnili svojim glasačima. I sada se najviše radi na tome da se pronađe model koji bi za glasače obe stranke bio prihvatljiv. Takođe, DS i SNS pokušavaju da u veliku koaliciju uvuku i SPS, jer bi, u suprotnom, na sledećim izborima Dačić osvojio još više glasova.

Naš dobro obavešteni izvor tvrdi da ukoliko, ipak, zbog glasača ne naprave tu veliku koaliciju, ostaće na snazi dogovor DS i SPS uz LDP ili URS (ili obe stranke).

- Prema ovoj opciji, da bi se napravila stabilna politička situacija u Srbiji, jedna od varijanti je da se pojedini gradovi poput Beograda daju naprednjacima, odnosno da Vučić bude gradonačelnik, a Dragan Đilas premijer. Međutim, problem što takva odluka ne bi imala legitimitet, jer je Dragan Đilas pobednik ovih izbora i od svih u stranci je ostvario najbolji rezultat - kaže on i dodaje da je sve u igri i da ništa precizno nije dogovoreno.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković kaže da je najrealnija opcija koalicija DS-SPS-LDP (URS).

Vlada bez Koštunice

- Može tako, mada nije neophodno da u vladi budu i URS i LDP, to može da se izvede i s nekom drugom poslaničkom grupom. Sa manjinama bi im falilo još pet ili šest poslanika. Druga opcija, DS-SNS-SPS, malo je verovatna, jer bi to bio problem i za DS i za SNS. Obe stranke su veliki igrači i pitanje je ko bi tu određivao pravac. Mnogo su se pljuvali. Ne znam šta bi to donelo državi - kaže Vuković.

Kad je reč o trećoj opciji, SNS-SPS-DSS, Vuković kaže da je ona nerealna, jer postoje strani igrači koji će staviti veto na Vojislava Koštunicu zbog njegove politike.

Izborna kombinatorika

Moguće rešenje DS-SPS-LDP (URS)

- Jaka proevropska orijentacija

- Oprobana saradnja

- Postignut dogovor DS i SPS

EU želi ovu vladu DS-SNS-SPS

- Potreba za stabilizacijom u zemlji

- Većina za promenu Ustava

- Podrška EU

Najmanje verovatno SPS-SNS-DSS

- Protivljenje Zapada

- Različite politike o Kosovu

- Nesuglasice među liderima
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.