Zračni udari naštetili zaradi IS-a od prodaje nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Feb.2016, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zračni udari naštetili zaradi IS-a od prodaje nafte

LONDON - Zračni napadi predvođeni SAD-om u velikoj su mjeri naštetili zaradi koju Islamska država ostvaruje od prodaje nafte, zbog čega je ta sunitska militantna skupina svojim borcima skresala isplate i do 50 posto, izjavio je u ponedjeljak visoki američki dužnosnik.

Zračni udari jako su pogodili IS i sposobnost terorista da izvlači, prerađuje i transportira naftu s područja pod svojom kontrolom u Irak i Siriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kazao je Daniel Glaser iz američkog ministarstva financija.

Prema njegovim riječima, u napadima su stradala i cijela skladišta novca u kojima je "doslovce spaljeno na milijune dolara".

"IS je srezao plaće svojim borcima u Raki i za do 50 posto", kazao je Glaser.

Također je pojasnio da je iračka vlada i ukinula isplati svojim zaposlenicima na teritoriju pod kontrolom IS-a koja je iznosila oko dvije milijarde dolara godišnje.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.