VB: Istraga o smrti Litvijenka

Izvor: B92, 22.Jul.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VB: Istraga o smrti Litvijenka

London -- Britanska vlada je danas objavila planove o pokretanju javne istrage o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, koji je otrovan 2006. godine.

Ta odluka, koja je objavljena u vreme rastućih napetosti sa Moskvom, znači da će islednici moći da provere da li je država Rusija imala ulogu u Litvinjenkovoj smrti, javlja AP.

Odluku je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavila ministar unutrašnjih poslova Tereza Mej.

Britanska vlada je dosad odbijala da sprovede punu istragu, koja bi uključivala razmatranje dokaza dobijenih od tajnih službi.

Rojters podseća da je prošle godine britanska vlada odbacila zahtev za takvu istragu, što je pokrenulo optužbe da London popušta Kremlju, koji je oduvek odbacivao bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt.

Litvinjenko, koji je pobegao u Britaniju i tamo dobio azil, preminuo je 2006. godine, pošto je u skupom londonskom hotelu popio čaj u kome se nalazio redak radioaktivni izotop.

On je na samrtnoj postelji optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je naredio njegovu smrt.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.