Uticaj hip-hopa veći od britanske invazije

Izvor: Akter, 06.Maj.2015, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj hip-hopa veći od britanske invazije

Uticaj "britanske invazije" na muzičku pop scenu 1964. godine, sa vladavinom Bitlsa (The Beatles), Roling stounsa (The Rolling Stones) i Kinksa (The Kinksa) i Hu (The Who) nadmašen je uticajem koji je na tu scenu ostavila pojava hip-hopa, pokazala je kompjuterska analiza 17.000 pesama. Neuobičajena studija je detektovala tri revolucije na top listama: pojavu repa i hip-hopa na mejnstrim listama 1991. godine, sličnu vladavinu sintisajzerskog popa 1983. godine, i "invaziju" britanskih rokera na >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << SAD i ostatak sveta iz ranih šezdesetih.

Mada Bitlsi, zbog kompozitorsko-spisateljskog talenta Džona Lenona i Pola Makartnija uživaju, možda, najviše poštovanje među kritičarima, istraživači su pokazali da je hip-hop pokret ostavio veći uticaj.

Prema navodima istraživača, uspon repa i srodnih žanrova predstavlja "pojedinačni najvažniji događaj koji je oblikovao muzičku strukturu američkih top lista u proučavanom periodu".

U odnosu na hip-hop, bendovi "britanske invazije", koji su bili pod krupnim uticajem američkih zvezda kao što su Čak Beri i Litl Ričard, samo su pratili postojeće trendove, smatraju istraživači.

Autori studije, objavljene danas, dolaze sa Univerziteta u Londonu i sa tamošnjeg Imperijalnog koledža.

Istraživači su proučili poluminutne odlomke 17.000 pesama prikupljenih sa Bilbordovih (američkih zvaničnih lista) od 1960. do 2010. godine.

Kompjuterski programi su korišćeni za kategorizaciju svake pesme na osnovu muzičkih karakteristika, korišćenih instrumenata, obrazaca u akordima i drugih elemenata.

Prema rečima glavnog istraživača, Matijasa Mauha, neki mogu osporavati ovakav naučni pristup nečem što je veoma lično, ali studija ipak otvara nove vidike.

"Prvi put možemo meriti muzičke karakteristike na snimcima u širokim razmerama. U stvari, možemo da odemo dalje od onog što nam govore muzički stručnjaci, ili onog što sami znamo, time što ćemo zaći direktno u pesme, proceniti njihov unutrašnji sastav i razumeti kako su se one (muzičke karakteristike) menjale", rekao je Mauh.

Studija verovatno neće biti popularna među starijom generacijom muzičara, koja je vrhunac dostigla sredinom osamdesetih godina prošlog veka za koju su istraživači utvrdili da je bila najstatičnija u istraživanom periodu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.