UNICEF: Borba protiv dečjih brakova

Izvor: BKTV News, 22.Jul.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNICEF: Borba protiv dečjih brakova

Agencija UN za zaštitu dece (UNICEF) u utorak je objavila da je više od 700 miliona današnjih žena udato dok su imale manje od 18 godina.

UNICEF je taj podatak objavio u svojstvu domaćina samita u Londonu, sa kog je upućen poziv na intenziviranje aktivnosti za prekid dečijih brakova i prakse sakaćenja ženskih genitalija.
Podaci koje je objavio UNICEF pokazuju da su devojčice-neveste najčesće u podsaharskoj Africi i u južnoj Aziji, a čak oko 250 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ih je udato dok su imale manje od 15 godina.
Samo u Indiji zabeležena je trećina svih dečijih brakova, naveo je UNICEF i dodao da su siromašne devojčice znatno ugroženije: dok se najbogatije devojke u Indiji udaju kada imaju oko 20 godina, najsiromašnije se udaju kada im je oko 15.
Agencija navodi da, dok se broj devojaka udatih tokom svog dečijeg doba polako smanjuje, rast populacije znači da će apsolutni brojevi ostati visoki osim ako ne bude preduzete veoma ozbiljne aktivnosti.
UNICEF dodaje da je relativni napredak ostvaren kada se radi o borbi protiv sakaćenja ženskih genitalija, što je najčešća praksa u Africi i na Bliskom Istoku.
Zamlje poput Iraka, Liberije i Nigerije su tokom protekle tri decenije zabeležile značajno smanjenje broja takvih slučajeva, dok je to još uvek često u Egiptu, Sudanu, Maliju i u Somaliji.
Izvor: BETA
The post UNICEF: Borba protiv dečjih brakova appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Četvrtina žena u svetu u prinudnom braku!

Izvor: Press, 22.Jul.2014

Kako su preneli francuski mediji, Unicef u Londonu organizuje konferenciju o prinudnim brakovima i sakaćenju genitalija "Ženski samit 2014" (Girl Summit). Konferencija organizovana u saradnji sa britanskim premijerom Dejvidom Kamerunom, jeste prva te vrste, objavio je Unicef...Veliki broj zemalja učestvuje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.