Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jun.2017, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tropski talas pogodio Evropu - od Londona do Sibira

PARIZ - Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature, a u Britaniji je zabilježen najtopliji dan u junu u posljednjih 40 godina.

U Portugalu, više od 1.000 vatrogasaca se i dalje bori sa šumskim požarom koji je izbio proteklog vikenda i u kome su stradale 64 osobe, prenosi AFP.

Hladnije vrijeme je pogodovalo njihovim naporima da obuzdaju vatru, međutim termometri i dalje bilježe oko 35 stepeni po >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << celzijusu - nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, Austriju, Holandiju i čak Švajcarske Alpe.

U Hrvatskoj su, takođe, izbila dva požara na južnom dijelu jadranske obale, što je primoralo lokalne vlasti da narede evakuaciju 800 turista, iako je plamen sada pod kontrolom.

"Tačno je da smo se uplašili. Sa prozora hotelske sobe izgledalo je kao da je požar na vratima", rekla je švedska turistkinja lokalnim medijima.

Na sjevernoj hemisferi, na kojoj je počeo ljetnji solisticij, vatrogasci su na oprezu i u Austriji, gdje se organizuje obilježavanje najdužeg dana u godini paljenjem vatri na festivalu Svetog Jovana.

U Italiji, prognostičari kažu da bi trenutni toplotni talas mogao da bude najjači u posljednjih 15 godina, sa temperaturama koje su i za osam stepeni iznad godišnjeg prosjeka - u Milanu je zabilježeno 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni.

Studija objavljena u ponedjeljak upozorava da će ekstremni toplotni talasi postati sve uobičajeniji širom svijeta, čak i ako je porast temperature ograničen na dva stepena Celzijusa.

"Čak i ako nadmašimo, po Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama zacrtanih dva stepena Celzijusa, izloženost stanovništva smrtonosnoj toploti biće veća za oko 50 odsto do 2100. godine", rekao je AFP-u Kamilo Mora, autor studije.

U Britaniji, gdje su zabilježene rekordne temperature, u Gildfordu, južno od Londona, put se topio, a motorciklisti su ga uporedili sa čokoladom na vrelom suncu.

Na hipodromu Rojal Askot, organizatori su kazali da prvi put razmatraju "relaksaciju" striktnog dres koda.

Ljubitelji muzike u Francuskoj takođe se bore sa vrućinom, a posjetioci godišnjeg festivala Fet de la Muzik počeli su proslavu pod zvaničnim toplotnim talasom, proglašenim u mnogim dijelovima zemlje.

U toj zemlji je i državna poštanska služba objavila da će njeni službenici pozivati starije i invalide da bi provjerili kako su.

Ženama vozačima autobusa dozvoljeno da voze u suknjama, što nije po protokolu, zbog čega su muškarci - vozači u Nantu protestovali, jer njima nije dozvoljeno da voze u bermudama.

U Sibiru je takođe zabilježen toplotni talas, sa temperaturama do 37 stepeni u gradu Krasnojasku.

Međutim, u toj zemlji zabilježena je i druga ekstremna temperatura - svega jedan stepen i snijeg u Murmansku na sjeveru Rusije, javili su ruski mediji, a kako se navodi, mnogi građani se smrzavaju, jer je tokom ljeta u stanovima isključeno centralno grejanje.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Tropski talas pogodio Evropu - od Londona do Sibira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2017, 18:19

Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature, a u Britaniji je zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina...U Portugalu, više od 1.000 vatrogasaca se i dalje bori sa šumskim požarom koji je izbio proteklog vikenda i u kome su stradale 64 osobe, prenosi AFP...Hladnije vreme je pogodovalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.