Tom Kruz protiv dronova u nastavku „Top gana”

Izvor: Politika, 05.Jul.2015, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tom Kruz protiv dronova u nastavku „Top gana”

Holivudski glumac ponovo će tumačiti lik Maverika, ali ovoga puta pilota čije sposobnosti više nisu potrebne vojnoj industriji

Zaplet drugog dela filma „Top gan” činiće borba pilota „stare škole” i najnovije generacije dronova, najavio je Dejvid Elison, producent nastavka čuvenog blokbastera iz 1986. godine. Kako je preneo londonski „Gardijan”, Elison je potvrdio i da će Kruz reprizirati ulogu pilota borbenih aviona, Pita Mičela – Maverika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Scenario uveliko piše Džastin Marks, film će biti sniman u 3D tehnologiji, a očekuje se da će Kruz (52), po svom poznatom običaju, insistirati da lično odigra gotovo sve opasne scene odnosno da ni ovoga puta neće koristiti dublera.

Nastavak film će biti priča o pilotima borbenih aviona kojima „vreme polako ističe”, pa sve češće u vazdušnim napadima bivaju zamenjeni dronovima. Maverik, u prvom delu mladić željan dokazivanja, moraće da nađe svoje mesto u svetu u kom njegove sposobnosti više nisu potrebne vojnoj industriji.

Vesti o nastavku „Top gana” prvi put su se pojavile pre pet godina, kada je reditelj Toni Skot, koji je u međuvremenu preminuo, angažovan za pripreme snimanja drugog dela. Skot je tada izjavio da nije nameravao da se vrati u svet junaka (Maverika, Ledenog i Gusa), ali da je bio inspirisan razgovorom s jednim mladim pilotom koji je radio sa dronovima.

„To je danas jedan sasvim drugi svet. Ti kompjuterski gikovi, ta deca se igraju rata u prikolici nasred Nevade”, naveo je tada Skot, preneo je Tanjug.

Zasad se još ne zna ko će biti reditelj nastavka niti kada će on biti prikazivan u bioskopima, ali obožavaoci mogu, u međuvremenu, da se zabave uz dvojnika Toma Kruza, odnosno Maverika, koji je postao zvezda na internetu. Reč je o pakistanskom pilotu Jasiru Musaderu, čija je fotografija, snimljena tokom aero-mitinga na aerodromu Le Burže, pored Pariza, preplavila društvene mreže. Pakistanski pilot vrlo podseća na drčnog pilota „Top gana”.

Uz priču o pilotima i ljubavnu vezu između glavnih junaka, koje su tumačili Kruz i Keli Makgilis, film je ostao upamćen i po baladi „Take My Breath Away” grupe „Berlin”, koja je nagrađena Oskarom za najbolju pesmu komponovanu za potrebe filma. U filmu su igrali i Meg Rajan, Tom Skerit i Val Kilmer (Ledeni).

„Top gan” je snimljen u jeku hladnog rata, pa je imao mnogo patriotskih replika, a prema mišljenju mnogih kritičara, površnost s kojom je tretiran eventualni oružani sukob SAD-a i SSSR-a bila je izraz militarizma. Inače, producenti Don Simpson i Džeri Brukhajmer uživali su tokom snimanja do tada nezapamćenu podršku američke ratne mornarice, Pentagona i Reganove administracije, zbog čega je film često proglašavan za dugačak reklamni spot za vojsku SAD-a.

Danas se „Top gan” posmatra samo kao jedan od prvih modernih holivudskih blokbastera (budžet filma bio je 15 miliona dolara a širom sveta zaradio je 356 miliona), odnosno kao film koji je marketinški proizvod zasnovan na romantičnoj priči i dobroj muzici i zabavlja gledaoca samo dok se ne upale svetla u bioskopskoj sali.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.