Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se povećanje kamata Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Maj.2016, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se povećanje kamata Feda

LONDON – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle jer ulagači smatraju da bi povećanje kamata Feda predstavljalo potvrdu da se američko gospodarstvo oporavlja.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 2,1 posto, na 17.873 boda, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 4.933 boda.

Posljednjih tjedana niz dužnosnika američke središnje banke upozorio je tržišta da bi ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kamatne stope mogle biti povećane već u lipnju ili srpnju.

Tom nizu prošloga se tjedna pridružila i predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši da bi bilo prikladno kamate povećati za koji mjesec ako se rast američkog gospodarstva nastavi kao što se očekuje.

Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u prosincu prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištima dionica, no s druge strane, analitičari kažu da bi to ujedno predstavljalo potvrdu da se gospodarska situacija poboljšava.

"Gledajući naš položaj u globalnom gospodarstvu, čini se da se situacija poboljšala do razine na kojoj je moguće povećanje kamata u lipnju ili srpnju", kaže Paul Springmeyer, portfelj menadžer u tvrtki Private Client Reserve.

U petak je objavljena druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda, prema kojoj je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,8 posto na godišnjoj razini, dok je prva procjena pokazivala rast od 0,5 posto.

To, doduše, predstavlja usporavanje rasta u odnosu na prethodni kvartal, no većina novih podataka ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromjesečju i jačanje inflacije, što Fedu daje argumente za povećanje kamata.

Pozitivno je na tržišta utjecao i daljnji rast cijena nafte, koje su se polovicom tjedna, po prvi puta nakon sedam mjeseci, nakratko probile i iznad 50 dolara po barelu.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 6.270 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,8 posto, na 10.286 bodova, a pariški CAC 3,7 posto, na 4.514 bodova.

Dobro raspoloženje na europskim burzama zahvaljuje se dogovoru između Atene i ministara financija eurozone o novoj financijskoj pomoći Grčkoj.

"Dogovor će pridonijeti tome da će do kraja godine u medijima biti manje negativnih vijesti iz Grčke. No, iduće je veliko pitanje kako se brzo mogu ukinuti kapitalne kontrole, a gospodarstvo vratiti u normalu", poručuju analitičari Deutsche banke u bilješci klijentima.

Uz to, ulagači se nadaju da će Britanija ostati članica Europske unije, na što ukazuju posljednje ankete.

I na Tokijskoj su burzi cijene dionica prošloga tjedna porasle, pa je Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 16.834 boda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.