Svetske izložbe: U Londonu Goja, u Parizu Pikaso

Izvor: Blic, 06.Okt.2015, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske izložbe: U Londonu Goja, u Parizu Pikaso

Nacionalna galerija u Londonu priredila je izložbu u čast Fransiska Goje (1746-1828) na kojoj je prikazano 70 slika tog velikog španskog majstora.

Izložba, koja će biti otvorena sutra, okupila je neke od Gojinih najpoznatijih portreta savremenika - aristokrata, intelektualaca i kolega umetnika.

- Niko dosad nije napravio izložbu samo od portreta jer je to pomalo riskantno. Ljudima može da se učini dosadnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - kazao je za AFP Gzavije Bre, kustos izložbe "Goya: The Portraits".

Među izloženim delima je i nekoliko Gojinih autoportreta rađenih u različitim periodima umetnikovog života koji svedoče o evoluciji njegovog stvaralaštva.

Glavna tačka izložbe je portret vojvotkinje od Albe, rad iz 1797. Slika na kojoj je aristokratkinja predstavljena u crnini - bila je u žalosti zbog smrti supruga, jedna je od najvećih misterija Gojinog slikarstva.

Reči "siempre Goya" (Goja zauvek) ispisane su pod njenim nogama. U jednoj od Gojinih biografija, autor Robert Hjuz tu poruku tumači kao izjavu ljubavi vojvotkinje od Albe za koju se govorilo da je Gojina ljubavnica.

Za Brea je to pre izraz umetničke autentičnosti: kao da je Alba želela da poruči "samo Goja može da me naslika".

Goja je bio fasciniran tom ženom izuzetne lepote, ali i izražene ekcentričnosti.

Izložba će biti otvorena do 10. januara iduće godine.

Istog dana kada se u Londonu bude otvarala izložba Gojinih portreta, u Parizu će u Gran Paleu biti predstavljena izložba posvećena jednom drugom velikom španskom umetniku - Pablu Pikasu (1881-1973).

Pod nazivom "Picassomania", postavka "konfrontira" slavnog slikara sa umetnicima koje je inspirisao. Prvi deo izložbe predstavlja figuru umetnika kao temu, uključujući Pikasov autoportret iz njegovog "plavog perioda".

Zatim sledi deo o vizuelnim umetničkim revolucijama, poput kubizma, i na kraju deo u kom su prikazani "tragovi" Pikasovog političkog angažmana.

- Već sa 20 godina je bio slavan, a sa 90 je još uvek radio po jednu sliku dnevno, tako da 'pikasomanija' traje već jako dugo. U 70 godina karijere, napravio je na hiljade radova i osmislio mnoštvo stilova - navode autori izložbe.

Izložba će biti otvorena do 29. februara 2016.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izložbe: u Londonu Goja, u Parizu Pikaso

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2015, 00:57

Nacionalna galerija u Londonu priredila je izložbu u čast Fransiska Goje (1746-1828) na kojoj je prikazano 70 slika tog velikog španskog majstora, a izložba, koja će biti otvorena danas, okupila je neke od Gojinih najpoznatijih portreta savremenika - aristokrata, intelektualaca i kolega umetnika....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.