Svetske baletske zvezde gostuju u Don Kihotu u SC

Izvor: Studio B, 28.Apr.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske baletske zvezde gostuju u "Don Kihotu" u SC

Povodom Svetskog dana igre, sutra uveče u Velikoj dvorani Sava Centra biće izveden balet "Don Kihot" sa svetskim baletskim zvezdama -primabalerinom Nacionalnog baleta iz Amsterdama Anom Cigankovom i prvakom Kraljevskog baleta iz Londona Metjuom Goldingom.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta, direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov rekao je da se veoma raduje što će ljubtelji baleta proslaviti Svetski dan igre sa velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zvezdama Cigankovom i Goldingom.

"Prošle godine smo planirali njihovo gostovanje ali smo zbog poplava u Srbiji morali da ga otkažemo. Divno je što su na Svetski dan igre sa nama jer smo uvek težili da pripremimo poseban program za dan koji slavi igru, univerzalnu umetnost koja zbližava ljude, ukida sve političke, kulturne i etničke barijere", rekao je Kostjukov.

U popularnom Minkusovom baletu, nastalom prema istoimenom romanu Migela de Servantesa, Cigankova će se predstaviti kao lepa Kitri, kći krčmara, dok će Golding nastupiti u ulozi njenog voljenog Bazila, siromašnog berberina.

Već pet godina partneri u igri i životu, Cigankova i Golding vezani su za balet "Don Kihot" posebnim vezama. Tu su prvi put nastupili kao partneri i to je predstava koju su najviše igrali u raznim postavkama.

"Nadam se da će se beogradskoj publici dopasti naš premijerni nastup, da će predstava biti živa i vesela jer za nas ima poseban značaj, uvek nas podseća na početak i naše je ljubimče, igrali smo do sada u puno verzija, poslednji put u januaru u Kovengardenu u Londonu", ispričala je Cigankova.

Njen partner još nije stigao u Beograd, očekuje ga u večernjim satima za generalnu probu, putuje iz Japana gde je gostovao u "Labudovom jezeru".

Cigankova je ispričala da su kao duet dinamični i puni kontrasta. Njena ruska škola baleta i široka ruska duša i Goldingov američki mentalitet, dopunjuju jedno drugo, ona od njega uzima ono što nema i obrnuto.

Rođena je u Novosibirsku u Rusiji i od kako se seća, želi da igra. Po završetku baletske škole sa 16 godina zaigrala je u "Labudovom jezeru" i nakon toga dobila poziv za slavni Boljšoj teatar u Moskvi gde je ubrzo promovisana u solistkinju.

Sa posebnim žarom seća se pedagoga čuvene ruske balerine Raise Stručkove od koje za šest godina zajedničkog rada mnogo naučila. I sada gleda snimke njihovih proba i čita iz knjige Stručkove koju je dobila sa posvetom.

Iako je proputovala pola sveta gostujući sa Boljšoj teatrom 2004. godine odlučila je da se dalje razvija, odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske.

"Posle svih pirana i ajkula u Boljšoju, u Mađarskoj sam neverovatno uživala, uljuljkana kao beba u kolevci, dobro prihvaćena i bez obzira što nisam znala jezik osećala sam izvanredno, kao i u Beogradu, to je verovatno zato što se baletski umetnici poznaju odmalena, iz škole i svi su kao velika porodica", kazala je Cigankova.

Tri godine kasnije, 2007.godine postaje primabalerina Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutć National Ballet). Ravnopravno nastupa u obe kompanije. Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana.

Voli da putuje i što više scena i zemalja upoznaje, to se njoj još više putuje.

Njen partner Golding je prvak Kraljevskog baleta u Londonu i stalni gost Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutć National Ballet). Rođen je u Kanadi, a pohađao je i školu pri Kraljevskom baletu Vinipeg, kao i Baletsku akademiju u Vašingtonu. Diplomirao je u Baletskoj školi pri Kraljevskom baletu u Londonu 2003. godine. Osvojio je "Youth America Grand Prix" i "Prix de Lausanne prize sćolarship" 2002. godine.

Član čuvene kompanije ABT (American Ballet Theatre) u Njujorku postaje 2003.godine a 2009.godine prvak Nacionalnog baleta u Amsterdamu.

Sutra uveče baletske zvezde Cigankova i Golding igraće u predstavi, koja je u Narodnom pozorištu premijerno obnovljena 2007. godine u postavci čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Balet "Don Kihot" u Sava centru

Izvor: Danas, 29.Apr.2015, 09:48

Beograd - Povodom Svetskog dana igre večeras će u 20 sati u Sava centru biti izvedena baletska predstava "Don Kihot", a ansambl Narodnog pozorišta nastupiće sa svetskim baletskim zvezdama, primabalerinom Nacionalnog baleta iz Amsterdama Anom Cigankovom i prvakom Kraljevskog baleta iz Londona Metjuom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.