Stop Making Sense najbolji koncertni film

Izvor: Akter, 18.Avg.2014, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stop Making Sense" najbolji koncertni film

Povodom najavljenog prikazivanja u bioskopima filma "Biophilia Live" Nika Fentona londonski list Gardian sproveo je anketu među čitaocima kako bi saznao koji je najbolji koncertni film ikad snimljen

Bjork je svoj poslednji koncert, koji je tema pomenutog filma, održala u londonskoj dvorani "Aleksandra palas" 2013. uz učešće islandskog hora i korišćenje spektakularnih vizuelnih efekata.

Iako ocenjen kao "rutinski briljantan", ovaj koncert, po oceni lista, ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da se meri sa onim iz 2001. i 1991, takođe održanim u Londonu i zabeleženim na filmskoj traci.

Čitaocima se pak najviše dopao film "Stop Making Sense" Džonatana Dema, kojim je ovekovečen nastup grupe Talking Heads u Los Anđelesu 1984. godine.

"Film je ostao aktuelan, premda je to čuveno odelo (veliko belo odelo koje na sceni nosi frontmen grupe Dejvid Birn) odavno izašlo iz mode", bio je jedan od komentara na film.

Na drugom mestu našao se dokumentarac Dilana Sauterna i Vila Lovlejsa "Shut Up and Play The Hits" iz 2012. koji prati Džejmsa Marfija, frontmena LCD Sound System-a, na dan kada grupa treba da održi svoj poslednji nastup u Medison skver gardenu.

Treći je "Live in the Astoria" o koncertu alternativne rok grupe Radiohead koji je snimljen 1994. godine u Londonu, a ostao je zapamćen po frizurama izvođača kao i po velikom broju novih pesama koje će biti objavljene tek nekoliko meseci kasnije na albumu "The Bends".

Na četvrtoj poziciji našlo se ostvarenje velikog majstora koncertnih filmova Martina Skorseza "The Last Waltz" iz 1978. koji je posvećen poslednjem koncertu koji je kultni američki sastav The Band održao nakon 16-godišnje turneje, a na kojem su se pojavili mnogi gosti, među kojima Bob Dilan, Džoni Mičel, Dr Džon, Nil Jang i Erik Klepton.

Poslednji, peti, je film "Live in Knebworth" o koncertu legendarne američke grupe Beać Boys u Velikoj Britaniji koji je bio jedan od poslednjih velikih zajedničkih nastupa Brajana, Denisa i Karla Vilsona, Majka Lova, Al Džardina i Brusa Džonsona.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.