Srpski muškarci na osmom mestu svetske liste najviših

Izvor: Press, 28.Jul.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski muškarci na osmom mestu svetske liste najviših

U istarživanju najviših naroda na svetu sprovedenog 2014, muškarci iz Srbije plasirali su se na osmo mesto, a žene na peto, što je ubedljiva razlika i uspeh u odnosu na 1914. kada su srpski muškarci zauzeli 30, a zene 93. mesto.
Foto Tanjug/ D.Peternek, arhiva
LONDON - U istarživanju najviših naroda na svetu sprovedenog 2014, muškarci iz Srbije plasirali su se na osmo mesto, a žene na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << peto, što je ubedljiva razlika i uspeh u odnosu na 1914. kada su srpski muškarci zauzeli 30, a zene 93. mesto.
Tim od 800 istaživača sa Fakulteta Imerijal u Londonu (Imperial College London), sproveo je ovo istraživanje o zdravlju i visini, koje je objavljeno u časopisu "eLife".
Rezultati su pokazali da su latvijske žene, sa prosečnom visinom od 170, i holandski muškarci, sa prosečnom visinom od 182,5 centimetara, ubedljivo najviši, zauzevši prvo mesto, prenosi Rojters.
"Ova studija nam daje sliku o zdravlju naroda tokom prošlog veka do današnjih dana", rekao je profesor javnog zdravlja sa pomenutog fakulteta Majid Ezati.
Kako se navodi, drugo mesto, od 10 zemalja najviših muškaraca, zauzima Belgija, zatim Estonija, četvrto je pripalo Latviji, a sledi Danska.
BiH je na šetoj poziciji, iza nje je Hrvatska, dok je na osmom mestu Srbija, a na predzadnjem, devetom je Island.
Deseto, poslednje mesto zauzela je Češka Republika.
Nacije sa najvišim ženama na svetu, posle Latvije, su Norveška, Estonija, Češka Republika, zatim Srbija, pa Slovačka.
Na sedmom mestu je Danska, iza nje Litvanija, predzadnja je Belorusija, a na desetom, poslednjem stanovništvo Ukrajine.
Amerikanci su, sa treće i četvrte pozicije iz 1914, pre dve godine pali na 37. i 42. mesto.
Prema istraživanju, njihovu suprotnost predstavljaju najniži muškarci iz istočnog Timora, sa prosečnom visinom od 160, i, takođe, najniže žene iz Gvatemale, sa prosečnom visinom od 149 centimetara.
Smatra se, naime, da je visina pod jakim uticajem ishrane i faktora sredine, mada genetski faktori takođe mogu biti presudni kod pojedinaca.
Ipak, neke studije povezuju visinu i sa povećanim zdravstvenim rizicima, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.