Škotska će tražiti novi referendum o nezavisnosti

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2017, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotska će tražiti novi referendum o nezavisnosti

Regionalni parlament Škotske dozvolio je premijerki Nikoli Sterdžon da od Londona zvanično zatraži organizovanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

Parlament je sa 69 glasova za i 59 protiv dao zeleno svetlo škotskoj premijerki da od britanske predsednice vlade Tereze Mej i parlamenta u Londonu zatraži organizovanje novog referenduma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Na referendum 18. septembra 2014. godine izašlo je više od četiri miliona Škotlanđana, a većinom od 55 odsto su odlučili da ostanu u ujedinjenoj državi.

Rasprava o nezavisnosti ponovo je pokrenuta nakon što je Velika Britanija na referendumu 23. juna 2016. godine rešila da istupi iz Unije. U Škotskoj se 62 odsto građana izjasnilo protiv istupanja.

Glasanje u škotskom parlamentu dolazi dan uoči pokretanja istupanja Velike Britanije iz Evropske unije.

Tereza Mej sutra će se obratiti poslanicima u britanskom parlamentu da bi ih obavestila da je pokrenuta procedura istupanja Velike Britanije iz EU, odnosno aktiviran član 50 Lisabonskog sporazuma.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.