Rodžer Mur: Svetac, humanitarac, najdugovečniji Bond

Izvor: B92, 23.Maj.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodžer Mur: "Svetac", humanitarac, najdugovečniji Bond

Junak mnogobrojnih filmova i serija, glumačko ime je svojoj domovini napravio je pre nego što je zaigrao tajnog agenta 007. Rodžer Mur, koji preminuo danas u Švajcarskoj, rođen je u porodici siromašnog londonskog policajca 1927. godine.

Pohađao je umetničku školu, koju je napustio sa 16 godina, kada se zaposlio u jednom londonskom studiju specijalizovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za animaciju. Upisao je Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti, ali ju je usled nedostatka novca napustio posle tri semestra.

Tokom rata, bio regrutovan je u intedantske jedninice britanske armije, britanske armije gde je ostao do 1946. služeći i u Nemačkoj.

Popularnost u Britaniji stekao je u TV serijama iz '60.-ih godina prošlog veka, "Svetac" (The Saint) i "The Persuaders".

Tajnog agenta 007 prvi put je zaigrao u filmu "Živi i pusti druge da umru", 1973. godine, a u ulozi svog života ostao je sve do 1985. godine, kao glumac sa najviše uloga u filomovima o Džejmsu Bondu.

Mur je lik Bonda poveo u nešto drugačijem pravcu od svog prethodnika Šona Konerija. Uneo je više humora u ulogu i ostao zapamćen po uzdignutoj obrvi, iako je humor njegovog agenta 007 umeo da bude okurtan.

Džejmsa Bonda igrao je i filmovima: "Čovek sa zlatnim pištoljem" (The Man With The Golden Gun) iz 1974, "Špijun koji me je voleo" (The Spy Who Loved) iz 1977, "Operacija Svemir" (Moonraker) iz 1979, "Samo za tvoje oči" (For Your Eyes Only) 1981. i "Oktopusi" (Octopussy) 1985. godine.

Murov Bond je bio uglađeniji i veštiji, i ostao upamćen po tome što je utemeljio Bonda kao lika sposobnog da se iz svake nepredvidive i opasne situacije izvuče sa lakoćom.

Domaća publika ga pamti i po akciono-avanturističkom spektaklu iz 1978. godine "Divlje guske" (The Wild Geese).

Rodžer Mur je bio poznat i po svom humanitarnom radu, a 1991. godine je proglašen za ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija.

Zbog humanarnog rada 1999. godine nagrađen je titulom viteza Britanske imperije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.