RUS ključ u istrazi o Litvinjenku

Izvor: B92, 01.Avg.2014, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RUS ključ u istrazi o Litvinjenku"

London -- Uloga Rusije u vezi sa smrću bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka 2006. godine biće ključni deo istrage, izjavio je danas u Londonu sudija Robert Oven.

"Uzimajući u obzir samo elemente (ruske) vlade i u meri u kojoj su one verodostojne, postavlja se ključno pitanje o krivici ruske države povodom smrti Litvinjenka", rekao je Oven, koji je zvanično otvorio "javnu istragu" o smrti ruskog špijuna.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mej nedavno je najavila tu istragu, što predstavlja zaokret u prethodnoj odluci vlade u Londonu da ne sprovede taj postupak.

"Iskreno se nadam da će ta istraga ponuditi utehu udovici Litvinjenka, koji je umro u Londonu 2006. od posledica trovanja radioaktivnom supstancom polonijum", rekla je ministarka.

Najava istrage objavljena je u trenutku rastuće napetosti u odnosima s Rusijom zbog spora oko krize u Ukrajini, kao i obaranja putničkog aviona iznad oblasti u kojoj sukobe vode ukrajinska vojska i separatisti.

Britanska vlada do sada je odbijala da sprovede punu "javnu istragu" o smrti Litvinjenka koja bi omogućila pristup poverljivim dokumentima. što je dugo tražila njegova udovica Marina.

Britanski Visoki sud ranije ove godine presudio je da vlada mora da razmotri svoju odluku da ne povede istragu o tom slučaju.

U julu 2013, Tereza Mej priznala je da je diplomatija jedan od "faktora" u odluci Londona da ne odustane od javne istrage.

Litvinjenko, bivši ruski špijun koji je počeo oštro da kritikuje Kremlj, umro je 2006. pošto je u hotelu u Londonu popio čaj u kojem je bio radiokativni izotop polonijum-210.

Taj slučaj je znatno pogoršao odnose Velike Britanije i Rusije, koja negira da je otrovala Litvinjenka i odbila da izruči Britaniji Andreja Lugovoja koji je, prema Londonu, glavni osumnjičeni za to ubistvo.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.