RASKALAŠNI RUSKI ŠPIJUN Bio je izopačen i prost, ali je donosio najdragocenije informacije

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASKALAŠNI RUSKI ŠPIJUN Bio je izopačen i prost, ali je donosio najdragocenije informacije

Gaj Burdžes bio je najbolji ruski špijun u Londonu, koji je svojim šefovima u Moskvi decenijama donosio informacije. U knjizi “Staljinov Englez: Životi Gaja Burdžesa” autor Endru Loni otkriva detalje o životu ruskog špijuna.

Kada je uteturao u sedište Forin ofisa u Londonu, Gaj Burdžes je izgledao neuredno kao i obično posle burne noći i opijanja alkoholom. Da bi prikrio tragove neprospavane noći, na svoje lepo lice stavio je malo šminke, žvakao je beli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << luk i palio cigaretu za cigaretom.

Zaključani u fioci radnog stola dokazi o njegovim porocima: boca džina i knjiga o bičevanju. Svi su znali da je zamračivanje tokom rata u Londonu koristio da spopada mlade vojnike koje je koristio za sopstveno zadovoljstvo. Jednako neprijatno je bilo i njegovo prostačko ponašanje u kancelariji. Dosadne sastanke “osvežavao” je pokazujući fotografije polugolih muškaraca koje je uspeo da zavede.

Njegovi nedostaci su bili očigledni, ali je njegov posao u ministarstvu informisanja - izdavanje saopštenja za javnost - značio je da je bio upoznat s gotovo kompletnom dokumentacijom proizvedenom u Forin ofisu, uključujući i strogo poverljivu telegrafsku komunikaciju i ključ za njeno dešivrovanje.

Svojim tajnim šefovima u Moskvi bio je bogat izvor informacija. Burdžes - čije je špijunsko ime glasilo “Mädchen” (nemački: devojka) - radio je kao sovjetski špijun od kada je tajno regrutovan ubrzo pošto je završio studije na Univerzitetu Kembridž 1935. godine.

Od tada je obavljao brojne poslove: bio je pomoćnik torijevskog poslanika u parlamentu, zamenik urednika lista “Tajms”, producent u resoru za aktuelne teme u BBC, oficir za vezu u Ministarstvu informisanja.

Neko vreme je čak radio u obaveštajnoj službi MI6, gde je obučavao osoblje u oblasti propagande. Prošao je kroz mnoštvo ogranaka establišmenta i o svemu izveštavao Moskvu.

Posebno mu se posrećilo kada je postavljen na položaj ministra informisanja u Forin ofisu 1944. godine. Radio je subotom posle podne kada nikog drugog nije bilo u blizini, a imao je i dozvolu da nosi dokumente kući tokom noći, što je on obilato koristio.

“Madchen obezbeđuje najviše dragocenih dokumenata. Postao je naš najproduktivniji izvor”, navodi se u belešci ruskog koordinatora njegovih špijunskih aktivnosti u Londonu. “Stotine dokumenata iz Forin ofisa koje je dostavio nose oznaku ‘strogo poverljivo’.”

Burdžes je, između ostalog, kopirao osetljive depeše u kojima se iznosi stav Britanije o budućnosti Poljske, koju je Sovjetski Savez posle Drugog svetskog rata nameravao da stavi pod kontrolu. Time je Rusima obezbedio prednost u pregovorima sa zapadnim silama.

Takođe je preneo hitnu poruku drugog špijuna Kima Filbija, svog nekadašnjeg drugara sa Kembridža koji je sada pripadao britanskoj obaveštajnoj službi - da se jedan pripadnik KGB-a u Turskoj sprema da pobegne na Zapad. Rusi su ga uhapsili, saslušali i streljali zajedno sa njegovom suprugom.

Krajem 1946. godine Burdžes je uspeo da se ubaci u srce nove laburističke vlade. Dok je radio u BBC, pozivao je mlade poslanike na razgovore na radiju. Jedan od njih je bio i Hektor Meknil, ministar u Forin ofisu koji je ponekad zamenjivao samog sekretara Ernest Bevina.

Impresioniran Burdžesovom široko razgranatom mrežom kontakata Meknil ga je imenovao za privatnog seretara.

“Ovim nam se otvaraju velike šanse”, izvestio je Burdžes ruske gazde o svom najnovijem uspehu. Na taj način Burdžes je osigurao pristup gotovo svim dokumentima Forin ofisa, uključujući i zapisnike sa sastanaka vlade i Komiteta za odbranu.

Burdžes se u početku lepo pokazao. Dolazio je na vreme na posao i retko propuštao sastanke. Međutim, sto mu je bio neuredan, s punim pepeljarama i prljavim šoljama.

“Poverljivi dokumenti su bili razbacani po stolu kao konfete”, zabeležio je jedan njegov kolega.

Rusi su, međutim, bili oduševljeni njegovim novim poslom. Moskva ga je smatrala toliko značajnim da je službenik ruske obaveštajne službe Jurij Modin otišao u London da ga lično upozna.

Sastali su se u jednom parku, u predgrađu Londona. “Ti si zgodan momak, a ja sam gad poznat širom Londona zbog neutoljive gladi za zgodnim momcima. Sve što treba da kažemo jeste da smo ljubavnici koji traže krevet”, rekao je Burdžes Modlinu dok su se dogovarali šta će reći ako ih uhvate i počnu da ih ispituju. Modlin, koji se tek nedavno oženio, bio je šokiran.

U naredne tri godine bio je koordinator Burdžesovih špijunskih aktivnosti i bio je zadivljen njegovim radom. “Iako ga bije glas da je pijandura i zavodnik, na moje veliko iznenađenje, veoma je savestan službenik. Njegovi izveštaji su smisleni, slojeviti i jasni. Nije ništa beležio, jer je imao besprekorno pamćenje”, pisao je on, zaključivši da je Burdžes postao špijun iz ideoloških razloga.

“Verovao je da je svetska revolucija neizbežna i mada je često kritikovao ruske lidere, na kraju je u Sovjetskom Savezu video najveću nadu za budućnost sveta.”

Međutim, teret dvostrukog života počeo je da uzima danak. Tokom dana je pio viski iz pljoske i neprestano je uzimao sredstva za umirenje, a posle njih pilule za raspoloženje. Kada bi se napio u svom stanu kod Trga Pikadili svirao bi na harmonijumu i pevao svoju nepristojnu verziju arije “Žena je varljiva”: “Mali dečaci su danas jeftini, jeftiniji nego juče...”

Grub, brutalan i "opremljen"

Plesač Džek Hjuit je 14 godina bio Burdžesov sluga, potrčko i povremeni ljubavnik.

“Bio je najpromiskuitetnija osoba koja je ikada postojala na planeti. Govorio je da mu je dobar svako od 17. do 75. godine”, rekao je on.

Burdžes nije imao kočnica kada je u pitanju seks. Bio je grub, pa čak i brutalan u ophođenju prema ljubavnicima. Međutim, uvek je uspevao da sačuva njihovu naklonost dugo vremena nakon raskida. Jedan od elemenata njegovog uspeha u krevetu je svakako bila njegova “oprema”, za koju su oni koji su je videli govorili da je “ogromna” i “čudovišna”.

“Bilo je tajno oružje njegovog šarma”, rekao je jedan od njegovih ljubavnika. “Svako ko je toliko obdaren može da izbegne kaznu za ubistvo, a on jeste.”
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.