Izvor: Blic, 29.Sep.2016, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja britanske nuklearke Hinkli point

Ugovor o izgradnji prve nuklearne centrale u Britaniji u poslednjih nekoliko decenija je danas potpisan u Londonu iza zatvorenih vrata, javlja agencija Rojters.

Novinari nisu bili pozvani na ovaj dogadjaj, ali izvori upoznati sa situacijom kažu da je ugovor potpisan na ceremoniji kojoj su prisustvovali britanski državni sekretar za poslovnu strategiju Greg Klark, francuski ministar inostranih poslova Žan-Mark Ero i direktor kineske državne kompanije Nešnel enerdži administrejšen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nur Bekri.

- Današnja ceremonija je prekretnica za one koji su tako dugo radili na ovom projektu - izjavio je generalni direktor francuske energetske kompanije EDF koja će raditi na ovom projektu, Žan-Bernar Levi.

Nova vlada u Londonu je 28. jula saopštila da odlaže projekat izgradnje nuklearke, vredan 18 milijardi funti (21 milijardu evra), u koji je kineska državna kompanija Čajna Guangdong nuklear pauer trebalo da uloži šest milijardi funti, a kojim bi rukovodila francuska energetska kompanija EDF.

Međutim, britanska vlada je sredinom ovog meseca odobrila gradnju nove nuklearne elektrane, koja bi trebalo da pokrije sedam odsto energetskih potreba Britanije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.