OTVORENO PISMO OLANDU Džulijan Asanž tražio politički azil u Francuskoj, dobio ekspresan odgovor!

Izvor: Blic, 03.Jul.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORENO PISMO OLANDU Džulijan Asanž tražio politički azil u Francuskoj, dobio ekspresan odgovor!

Osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu verovatno je preko glave da već pune tri godine gleda u zidove ekvadorske ambasade u Londonu, te je zamolio predsednika Francuske Fransou Olanda da mu pruži politički azil u toj zemlji, a ubrzo je dobio negativan odgovor.

Julian Assange : « Monsieur Hollande, accueillez-moi en France » http://t.co/Bqhnv9Jnyf pic.twitter.com/ec6UhU3Qyg

Asanžovu nadu da će dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << azil podgrejale su izjave pojedinih članove francuske vlade, rezigniranih nakon otkrića da ih je američka NSA godinama špijunirala.

Asanž je francuskom predsedniku poslao otvoreno pismo, koje je objavio francuski list "Mond".

"Zbog činjenice da sam objavio informacije od javnog značaja, koje su mi dostavili takozvani 'zviždači', progonjen sam i optužen za špijunažu, zaveru, krađu poverljivih podataka od američke vlade, sajber kriminal i ostala krivična dela, zbog kojih mi preti doživotna robija", napisao je Asanž, i dodao da je žrtva Sjedinjenih Država.

Za kraj, Asanž se u pismu zahvaljuje Ekvadoru, državi koja mu je "verovatno spasila život pruživši mu utočište u svojoj ambasadi u Londonu".

Nedugo nakon objavljenog pisma, Asanž je dobio ekspresan odgovor od kancelarije predsednika Olanda, koja je njegovu molbu odbila saopštenjem na Tviteru.

"Kancelarija francuskog predsednika Fransoe Olanda saopštava da je država odbila da pruži politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu."

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanž tražio azil od Olanda, ali ništa

Izvor: Mondo, 03.Jul.2015

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž zatražio je azil od francuskog predsednika Fransoe Olanda. Francuska je zahtev odbila...Foto: AP/Kirsty Wigglesworth..Francuska je danas odbila zahtev za davanje azila , saopštila je kancelarija predsednika Fransoa Olanda...Asanž živi već tri godine u Ambasadi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.