Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara u jednom danu

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jun.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara u jednom danu

LONDON - Odluka Britanaca da napuste EU izazvala je teške potrese na svim svjetskim globalnim tržištima kapitala, a samo u jednom danu, 400 najbogatijih ljudi svijeta izgubilo je 127,4 milijardi dolara, procjene su agencije Bloomberg.

Bogati Britanci izgubili su "samo" 5,5 milijardi dolara. Zbog Brexita", evropska tržišta zabilježila su najoštriji pad od 2008. godine, a funta je pala na rekordno nisku razinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << što se ne pamti još od vremena premijerke Margaret Thatcher.

Bloombergov indeks milijardera pokazuje da su milijarderi zbog Brexita izgubili 3,2 posto neto kapitala, što se procjenjuje na 3.900 milijardi dolara. Među europskim milijarderima, najveće gubitke ima Amancio Ortega, najbogatiji Evropljanin, koji je izgubio šest milijardi dolara.

I mnogi drugi multimilijarderi doživjeli su zbog Brexita velike gubitke. Tako su prvi čovjek Microsofta i prvi čovjek "Amazona", Bill Gates i Jeff Bezos, izgubili po milijardu dolara, koliko je izgubio i najbogatiji Britanac, Gerald Cavendish.

Brexit nije toliko utjecao na britanske bogataše – njih 15 sveukupno je izgubilo "samo" 5,5 milijardi dolara. Suvlasnik brokerske kuće "Hargreaves-Lansdaun", Peter Hargreaves, izgubio je najviše, 2,9 milijardi dolara, što iznosi 19 posto njegovog bogatstva.

Da ironija bude veća, Peter Hargreaves je izraziti pobornik Brexita i za kampanju za izlazak Britanije iz EU donirao je 3,2 milijuna funti.

Peter Hargreaves zbog toga ne pokazuje kajanje i kaže da je spreman da s novom britanskom vladom sudjeluje u preoblikovanju ekonomije, kada Britanija napusti Uniju.

"Imam ogromno poslovno, pregovaračko i ekonomsko iskustvo i ja sam jedan od najuspješnijih britanskih poslovnih ljudi. Ako me ne uključe, ludi su", rekao je Peter Hargreaves.

Richard Branson, zagovornik ostanka Britanije u Uniji, pomirio se sa odlukom svojih sunarodnjaka naglašavajući da bi britanska "odlučnost, riješenost i osjećaj za dobro" bili neophodni "tokom mjeseci i godina iskušenja".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.