NEVEROVATNO ali istinito! Velika evropska prestonica tek u 21. veku dobila gradonačelnika

Izvor: Prva.rs, 05.Maj.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATNO ali istinito! Velika evropska prestonica tek u 21. veku dobila gradonačelnika

Prvi gradonačelnik Londona u istoriji, Ken Livingston, izabran je 2000. godine. London je, doduše, još od srednjeg veka imao lorda gradonačelnika (engl. Lord Mayor of London), koji postoji i danas, ali njegova vlast pokriva samo usko središte današnjeg Londona, poznato kao "City" (engl. City of London), gde živi samo manji deo stanovnika tog velegrada.
Sve do 2000. godine nije postojala upravna funkcija koja bi pod sobom ujedinjavala London kao metropolu s više miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << stanovnika. Zbog toga je uvedena služba gradonačelnika Londona (engl. Mayor of London), nadležnog za celokupnu teritoriju na kojoj živi više od 8.500.000 stanovnika.

Gradonačelnik se bira direktnim glasanjem, a prvi je na tu dužnost stupio spomenuti Ken Livingston, koji je pobedio kao nezavisni kandidat. Reč je o vrlo moćnoj poziciji, s obzirom na značenje Londona kao jednog od najvažnijih svetskih finansijskih i kulturnih središta.
Gradonačelnik Londona u današnje vreme ima kancelariju u Gradskoj većnici izgrađenoj u 21. veku prema projektu nagrađivanog arhitekte Normana Fostera. Gradska većnica smeštena je uz reku Temzu nasuprot londonskom Taueru.

Ken Livingston kasnije je osvojio još jedan mandat, i to kao kandidat Laburističke stranke, a 2008. godine na izborima ga je pobedio Boris Džonson iz Konzervativne stranke, koji je tada postao drugi po redu gradonačelnik u istoriji Londona, a na toj dužnosti je i danas.

Izvor: Povjest
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.