NEKOLIKO MINUTA PRE NAPADA: Ubica iz Londona slao poruke preko Votsapa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2017, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEKOLIKO MINUTA PRE NAPADA: Ubica iz Londona slao poruke preko "Votsapa"!

Otkrivaju se detalji brutalnog napada u Londonu

Šifrovani servisi poruka kao što je Votsap (WhatsApp) moraju da omoguće obaveštajnim agencijama pristup svojim platformama, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, posle izveštaja da je napadač u Vestminsteru koristio taj servis samo nekoliko minuta pre napada.

Rad je rekla da je "potpuno neprihvatljivo" da servisi poruka obezbezbeđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << šifrovanje koje znači da bezbednosne službe ne mogu da prate planove o kojima se govori.

- Treba da osiguramo da organizacije kao što je Votsap, i ima mnogo drugih kao ta, ne obezbede tajno mesto za teroriste da međusobno komuniciraju - rekla je ona.

Rad je takođe pozvala tehnološke kompanije da bolje rade na sprečavanju objavljivanja materijala koji pomoviše ekstremizam.

Britanska policija koja ispituje napad kod Parlamenta s četvoro mrtvih i nekoliko desetina povređenih, saopštila je da i dalje veruje da je napadač delovao sam i da nema informacije koje bi ukazivale da su planirani i drugi napadi.

Samo nekoliko dana pre napada, Islamska država je preko aplikacije "Telegram" pozvala takozvane "usamljene vukove" odnosno individualne pristalice ove terorističke organizacije, da izvode napade na brojne mete u Britaniji, a između ostalog, kao jedna od meta navedena je i Vestminsterska palata.

U šifrovanoj poruci je rečeno da su u Britaniji idealni ciljevi napada političari, jevrejske škole i klubovi.

Policijski zvaničnik Nil Basu rekao je da je moguće da nikad neće moći u potpunosti da se utvrde motivi napadača Halida Masuda, ubijenog u sredu pošto je kolima pokosio pešake na Vestminsterskom mostu, a zatim nožem izbo policajca, čuvara Parlamenta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.