Migrantska kriza u Kaleu prioritet za London i Pariz

Izvor: Politika, 02.Avg.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrantska kriza u Kaleu prioritet za London i Pariz

Šefovi britanske i francuske diplomatije ističu da potencijalne došljake treba uveriti da “evropske ulice nisu popločane zlatom”

London, Pariz - Okončanje krize tokom koje je na hiljade migranata pokušalo da probije ogradu u francuskom gradu Kaleu i dospe do Engleske nije problem samo Britanije i Francuske, već predstavlja prioritet i na evropskom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međunarodnom nivou, saopštili su ministri unutrašnjih poslova Britanije i Francuske Tereza Mej i Bernar Kaznev.„Mnogi migranti koji u Kaleu pokušavaju da tunelom ispod Lamanša dođu do Britanije su prvo prošli kroz Italiju, Grčku i druge zemlje”, istakli su Mej i Kaznev u zajedničkom saopštenju za štampu, a preneo britanski Bi-Bi-Si.„Zato tražimo od drugih članica Evropske unije i od EU u celini da se pozabave samim uzrokom ove krize”, rekli su britanski i francuski ministri, predloživši da bi dugoročno rešenje problema bilo da se potencijalni migranti uvere da „evropske ulice nisu popločane zlatom”.

Mej i Kaznev su istakli da su njihove zemlje posvećene rešenju tog problema zajedničkim snagama i da su povećale bezbednost kako bi sprečile dalje pokušaje očajnih migranata da ilegalno stignu u Britaniju tunelom ispod Lamanša, što je rizičan poduhvat koji je „prouzrokovao mnoge ozbiljne povrede i nažalost smrtne slučajeve”.„Razrešenje ove situacije predstavlja apsolutan prioritet za britansku i francusku vladu. Posvećeni smo i odlučni da to rešimo i to zajedno”, rekli su Kaznev i Mej u saopštenju objavljenom u francuskom listu „Žurnal di dimanš” i britanskom „Telegrafu”.

Na stotine migranata pokušalo je poslednjih nedelja da probije ogradu i uđe u Evrotunel, kako bi se u njemu ilegalno ukrcalo na voz ili kamion koji putuju za Britaniju. Najmanje deset migranata je izgubilo život u takvim pokušajima od početka juna.

Kaznev se u utorak 28. jula sastao sa Terezom Mej u Londonu kako bi razgovarali o migrantskoj krizi, koja predstavlja veliki problem u odnosima Francuske i Britanije poslednjih godina, ali je u poslednje vreme dobila na intenzitetu zbog ogromnog broja migranata koji pokušavaju da pređu Sredozemlje i dokopaju se Evrope.

Britanska vlada je početkom nedelje izdvojila deset miliona evra za ojačanje ograde oko terminala Evrotunela u gradu Kokel, u blizini Kalea.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.